Ομόλογα: Εκτίναξη των αποδόσεων στην Ευρώπη

0
3

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν απότομα σήμερα (30/1), επηρεασμένες από τα υψηλότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι επενδυτές ατενίζουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, ο πληθωρισμός στην Ισπανία, όταν προσαρμόστηκε συγκριτικά με όλη τη ζώνη του ευρώ, ανήλθε σε 5,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, από 5,5% τον Δεκέμβριο, ποσοστό πολύ ανώτερο των προσδοκιών των αναλυτών σε σχέση με το 4,7%.
Τα στοιχεία ώθησαν τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σε απότομη αύξηση, αφού κινούνται αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με τις τιμές.

Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για το μπλοκ, ήταν την τελευταία φορά αυξημένο κατά 4 μονάδες βάσης (bps) στο 2,287%, το υψηλότερο ποσοστό από τις 10 Ιανουαρίου. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας εκτινάχθηκε έως και 10 bps, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τις 6 Ιανουαρίου, με την τελευταία άνοδο να ανέρχεται στα 6 bps στο 4,292%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς της Ισπανίας αυξήθηκε 3 bps στο 3,296%.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών της Γερμανίας και της Ιταλίας διευρύνθηκε απότομα μετά τα στοιχεία, φτάνοντας τη μεγαλύτερη απόκλιση από τις 4 Ιανουαρίου γύρω στα 205 bps, από τα 197 bps που βρίσκονταν την τελευταία φορά.

«Ο ισπανικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο και αυτό έπιασε τις αγορές προ εκπλήξεως», δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέ, ανώτερος αναλυτής των επιτοκίων του ομίλου ING, αναφερόμενος στα στοιχεία του δείκτη.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια γεμάτη εβδομάδα, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και την τελευταία απόφαση της Federal Reserve να αναμένεται την Τετάρτη, τις ανακοινώσεις για το Τραπεζικό Επιτόκιο από την Τράπεζα της Αγγλίας, μαζί με την ΕΚΤ, την Πέμπτη και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 bps την Πέμπτη, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο 2,5%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2008.

«Η κύρια εστίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα θα είναι τα σημάδια για τη συνεδρίαση του Μαρτίου», δήλωσε ο Γιούσι Χιλγιάνεν, επικεφαλής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά επιτόκια στη σουηδική τράπεζα SEB.
Οι ενδιαφερόμενοι θα αναζητήσουν κατά πόσο οι αξιωματούχοι σηματοδοτούν ότι είναι πιθανό να ανέβουν ξανά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ή υπαινίσσονται ότι μπορεί να υποχωρήσουν σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου της Γερμανίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις προσδοκίες των επιτοκίων, αυξήθηκε κατά 5 bps στο 2,635% σήμερα. Η απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου της Ιταλίας ήταν υψηλότερη κατά 9 bps στο 3,266%.
Ξεκινώντας από σήμερα, οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3,4% στα τέλη του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις προθεσμιακές συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων.

Η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει ευρέως τα επιτόκια κατά 25 bps, σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%, την Τετάρτη. Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα τα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης σε 4%, σύμφωνα με τις τιμές των παραγώγων.