ΠΑΣΟΚ: Η βαριά κληρονομιά της ακρίβειας επισημοποιήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ – Ο μέσος πληθωρισμός στο 9,6%

«Η βαριά κληρονομιά της ακρίβειας την οποία αφήνει το 2022 στην κοινωνία και την οικονομία επισημοποιήθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοίνωσε μέσο πληθωρισμό έτους 9,6%» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με τον πληθωρισμό για το 2022.

«Μήνα με τον μήνα, οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται, αφού παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης, ο πληθωρισμός έτρεχε τον Δεκέμβριο 2022 με 7,2% σε σχέση με το 5,1% του Δεκεμβρίου 2021» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Αυτή η συσσώρευση των αυξήσεων εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές, ιδιαίτερα των ειδών διατροφής, που αυξήθηκαν κατά 15,5% ενώ σε ορισμένα είδη όπως τα γαλακτοκομικά η αύξηση είναι της τάξης του 25,6%.

Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που κατατάσσει την Ελλάδα στις πλέον ακριβότερες χώρες σε ότι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα αλλά και την ενέργεια» συνεχίζει η ανακοίνωση και συμπληρώνει:

«Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι παρά τις φιέστες του υπουργού Ανάπτυξης, τα περισσότερα είδη που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού, σημείωσαν αυξήσεις τιμών μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022.

Και ενώ η συσσωρευμένη ακρίβεια δοκιμάζει τις αντοχές των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, η κυβέρνηση όχι μόνο απορρίπτει τις προτάσεις μας για ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά αντί αυτών προχωρά σε προεκλογικού χαρακτήρα επιδοματικές πολιτικές υποτιμώντας τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών, των οποίων οι ανησυχίες για την προοπτική φτώχειας αγγίζουν πλέον το 97% σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο».