Το Ντουμπάι θέτει σε εφαρμογή οικονομικό σχέδιο 8,7 τρις δολαρίων για την επόμενη δεκαετία

0
4

Το Ντουμπάι παρουσίασε ένα οικονομικό σχέδιο 32 τρισεκατομμυρίων ντιρχάμ (8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια) την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου που περιλαμβάνει διπλασιασμό του εξωτερικού εμπορίου και των επενδύσεων την επόμενη δεκαετία για να ενισχύσει τη θέση του ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κόμβου.

Το εμιράτο, που αποτελεί μέρος της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της Μέσης Ανατολής. Έχει ήδη εμβαθύνει στους εμπορικούς δρόμους και εργάζεται για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενο περιφερειακό ανταγωνισμό.

Το εξωτερικό εμπόριο έχει στόχο να φθάσει τα 25,6 τρισεκατομμύρια ντιρχάμ έως το 2033, καθώς η πόλη αυξάνεται στο μέγεθος των παγκόσμιων εταίρων της. Το Ντουμπάι επιδιώκει επίσης να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις περίπου 60 δισεκατομμυρίων ντιρχάμ ετησίως, έγραψε στο Twitter ο ηγεμόνας του Ντουμπάι, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ.

Η οικονομία του Ντουμπάι συνέχισε την ανάκαμψη μετά την πανδημία το 2022 και αναπτύχθηκε 4,6% ετησίως τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους. Αλλά το σχέδιό της για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη έρχεται καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια ζοφερή παγκόσμια προοπτική. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση φέτος με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα να επιβραδύνουν ταυτόχρονα.

Το εμιράτο επιδιώκει να ενισχύσει τον τομέα της παραγωγής και της εφοδιαστικής του ικανότητας  ως μέρος του σχεδίου. Οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν στα 700 δισεκατομμύρια ντιρχάμ τα επόμενα 10 χρόνια από 512 δισεκατομμύρια ντιρχάμ την προηγούμενη δεκαετία, ανέφερε ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ.

Η πόλη ήταν η εμπορική πρωτεύουσα της περιοχής για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά η Σαουδική Αραβία επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τον ρόλο της ως επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης Vision 2030,του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το Ντουμπάι έχει υιοθετήσει νομικές αλλαγές και χαλάρωσε τους κοινωνικούς περιορισμούς για να διατηρήσει τη γοητεία του στους ξένους επενδυτές και τα ταλέντα. Ξεκίνησε τη χρονιά με την κατάργηση του φόρου 30 % στο αλκοόλ. Πέρυσι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τερμάτισαν την απαγόρευση συμβίωσης ανύπαντρων ζευγαριών και καθιέρωσαν την εργάσιμη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Εισήγαγαν επίσης θεωρήσεις για να επιτρέψουν στους αλλοδαπούς να εργάζονται, να ζουν και να σπουδάζουν χωρίς να χρειάζονται χορηγό.