Τζεντιλόνι: «Αισιοδοξώ ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση»

Αισιόδοξος ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση, εμφανίστηκε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση που είναι ακόμα αβέβαιη. Έχουμε μερικά ενθαρρυντικά νέα, γιατί καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά και ο πληθωρισμός στην ΕΕ κορυφώθηκε στα τέλη του 2022. Υπάρχει λοιπόν μια πιθανότητα να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση και ίσως να μπούμε σε μια πιο περιορισμένη και ρηχή συστολή της οικονομίας», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Όπως εξήγησε, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να εργαστούν εφαρμόζοντας τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης του NextGeneration, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις και συντονίζοντας τις δημοσιονομικές πολιτικές αντιμετώπισης των τιμών της ενέργειας.

Ο Επίτροπος Οικονομίας υπενθύμισε ότι το 2023, οι πολιτικές αντιμετώπισης των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένες στους πιο ευάλωτους για να αποφύγουμε την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

«Είμαι μάλλον αισιόδοξος ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τον πολύ καλό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup

Για πρώτη φορά, το Eurogroup σήμερα καλωσορίζει το 20ό μέλος της ευρωζώνης, την Κροατία, μετά την ένταξή της την 1η Ιανουαρίου του 2023, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

«Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη και θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα την απάντησή μας στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Π. Ντόναχιου. Λόγω των επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά, το Eurogorup συνιστά η στοχευμένη εφαρμογή των μέτρων στήριξης να εξασθενεί κατά τη διάρκεια του 2023 με τη μείωση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τις προοπτικές του 2023, καθώς πολλές αβεβαιότητες παραμένουν, όπως το επίπεδο του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Ωστόσο, λόγω του ότι ορισμένα μηνύματα φαίνονται θετικά, όπως η καλή απόδοση των επενδύσεων και της απασχόλησης, αλλά και η σταδιακή επιβράδυνση της ανόδου των τιμών, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι περιορισμένος.

Τέλος, ο Πασκάλ Ντόναχιου ανέφερε ότι σήμερα το Eurogroup θα εγκρίνει μια δήλωση που θα συνοψίζει τις έως τώρα συζητήσεις για το ψηφιακό ευρώ, καθώς και τις αρχές που θα πρέπει να στηρίζουν τη δημιουργία του.