Άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει αέριο ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Σερβία

0
1

Η Βουλγαρία άρχισε την Τετάρτη την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς τη Σερβία, ο οποίος θα επιτρέψει τη ροή μη ρωσικού αερίου προς το Βελιγράδι και θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές και επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Ο μήκους 170 χιλιομέτρων αγωγός αερίου, ο οποίος θα εκτείνεται από τη βουλγαρική πόλη Νόβι Ισκάρ μέχρι τη Νις στη Σερβία, αναμένεται να είναι λειτουργικός μέχρι το τέλος της χρονιάς, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, Ροσέν Χρίστοφ.

Η Βουλγαρία, η οποία μελετά το σχέδιο αυτό από το 2012, σχεδιάζει να έχει έτοιμο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το τμήμα των 62 χιλιομέτρων του αγωγού που βρίσκεται στο έδαφός της. Η Σερβία, η οποία άρχισε την κατασκευή τον περασμένο Φεβρουάριο, θα έχει και αυτή ολοκληρώσει το δικό της κομμάτι του αγωγού μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Το πρόγραμμα αυτό δίνει νέες ευκαιρίες στην περιοχή για αυθεντική διαφοροποίηση και ασφάλεια των προμηθειών», δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, κατά την τελετή των εγκαινίων, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Αποκτάμε διευρυμένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές… Η Σερβία αποκτά πρόσβαση σε νέες πηγές αερίου, προερχόμενες από το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και τους τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Αιγαίο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Αυτή τη στιγμή, ο μοναδικός αγωγός αερίου μεταξύ των δύο χωρών μεταφέρει στη Σερβία ρωσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream.

Ο νέος αγωγός, ο οποίος χρηματοδοτείται εν μέρει με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσφέρει στη Σερβία πρόσβαση σε μη ρωσικές προμήθειες από το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο αγωγός, ο οποίος θα επιτρέπει στο αέριο να ρέει και προς τις δύο κατευθύνσεις, θα διαφοροποιήσει τις οδούς που συνδέουν τη Βουλγαρία με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.