Bloomberg: Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ ως το 2025 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

0
4

Υψηλότερα από τις προβλέψεις της Κομισιόν αναμένεται να παραμείνει ως το 2025 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο πυρήνας του θα ξεπεράσει το 5%.

Αυτό υποστηρίζουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίοι εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο πολιτικής της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο 3,25%.

Ακόμα και το 2025, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ο πληθωρισμός θα βρίσκεται λίγο πάνω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το 2025, στο 2,1%.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, στον οποίον δεν περιλαμβάνονται ευμετάβλητοι παράγοντες όπως η ενέργεια και ο οποίος επί του παρόντος απασχολεί ιδιαίτερα την ΕΚΤ, θα κορυφωθεί στο 5,2% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προτού υποχωρήσει στο 3,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι προβλέψεις δίνουν μία αίσθηση για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ, όταν δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα, στον απόηχο της πρόσφατης υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου λόγω του σχετικά ήπιου χειμώνα.

Τον Δεκέμβριο η Φρανκφούρτη έβλεπε τον πυρήνα του πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 2,4% το 2025, εκτίμηση που ώθησε την ΕΚΤ να συνεχίσει την πιο επιθετική σύσφιξη των επιτοκίων στην ιστορία της.

Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η γηραιά ήπειρος μπορεί να αποφύγει ακόμη και μια ρηχή ύφεση, καθώς η οικονομία της αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι ερωτηθέντες οικονομολόγοι βλέπουν συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, ακολουθούμενη από ανάκαμψη. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,4% το 2023 και κατά 1,2% το 2024, προβλέπει η έρευνα.

Η Γερμανία είναι η μόνη οικονομία μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων της ευρωζώνης που αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος, ενώ η Ισπανία θα καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό επέκτασης.

Πάντως, οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθούν με αργούς ρυθμούς.

Ως προς την επιτοκιακή πολιτική, διατηρείται η εκτίμηση για νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου πολιτικής της ΕΚΤ στο ανώτατο όριο του 3,25% από 2,5% που είναι σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, για την οποία δεσμεύτηκαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία τους συνεδρίαση, και 25 μονάδων βάσης ακολούθως.
Η πρώτη μείωση του επιτοκίου έχει πλέον προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2024.