Η αγορά αναμένει εκτόξευση της ζήτησης πετρελαίου το 2023

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης στην Κίνα μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας και την άρση των περιορισμών της πανδημίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Σύμφωνα με την τελευταία της έκθεση η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει κατά μέσο όρο στο ρεκόρ των 101,9 εκατομμυρίων bpd, αυξημένη κατά 2 εκατομμύρια bpd από το 2022.

Η αύξηση είναι 100.000 bpd υψηλότερη από την άνοδο κατά 1,9 εκατομμύρια bpd που ανέμενε ο οργανισμός πριν από έναν μήνα.

Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει επίσης ότι η αναθέρμανση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας –με ανάπτυξη 900.000 bpd φέτος– και της υπόλοιπης περιοχής Ασίας-Ειρηνικού θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια ανάπτυξη το τρέχον έτος.

Το εκ νέου άνοιγμα των κινεζικών συνόρων οδηγεί σε αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών και της ζήτησης για καύσιμα αεροσκαφών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια bpd στα 7,2 εκατομμύρια bpd φέτος. Η ζήτηση καυσίμων αεριωθουμένων αναμένεται να ανακάμψει στο 90% των επιπέδων του 2019, ανέφερε η χαρακτηριστικά IEA.

«Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιταχύνεται μετά από μια σημαντική επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μια ετήσια συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο. Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης κατά 2 mb/d φέτος, με τις γειτονικές χώρες επίσης να ωφελούνται  αφού το Πεκίνο εγκατέλειψε τις πολιτικές του για μηδενική Covid», αναφέρει η IEA στην έκθεση.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, εν τω μεταξύ, φαίνεται να υπερβαίνει τη ζήτηση με τη τάση αυτή να συνεχίζεται μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, ωστόσο εν συνεχεία η αγορά ενδέχεται να κινηθεί σε έλλειμμα.

«Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου φαίνεται ότι θα υπερβεί τη ζήτηση μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά το ισοζύγιο θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί στο έλλειμμα καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και κάποια ρωσική παραγωγή έχει κλείσει», ανέφερε η IEA.

Η εξαγγελθείσα μείωση της παραγωγής κατά 500.000 bpd από τη Ρωσία για τον Μάρτιο θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η Μόσχα μπορεί να δυσκολεύεται να δαθέσει όλα τα βαρέλιά της, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.