Πέφτει και πάλι το πετρέλαιο

0
3

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα απελευθερώσει μεγαλύτερες ποσότητες αργού από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, ανακουφίζοντας εν μέρει τις ανησυχίες για την προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Απριλίου υποχώρησαν κατά 1,22 δολάρια ή 1,4% στα 85,39 δολάρια το βαρέλι.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον Μάρτιο υποχώρησαν κατά 1,32 δολάρια ή 1,7% στα 78,82 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες ενδοσυνεδριακά σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε τα 2 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι απώλειες μειώθηκαν μετά την ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, που τροφοδότησαν τις ελπίδες για μια πιο ήπια νομισματική πολιτική.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές  προσπαθούν να αφομοιώσουν την έκθεση για τον ΔΤΚ, με τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων να κινούνται πάνω-κάτω και να επηρεάζουν κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων όπως το πετρέλαιο» εξηγεί ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάννι Σταουνόβο.

Στην ανακοίνωση για την απελευθέρωση μέρους των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων, προστέθηκε η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας ότι αναμένει ρεκόρ παραγωγής τον Μάρτιο από επτά περιοχές των ΗΠΑ, απαλύνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά και ασκώντας πίεση στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Στην Τουρκία επανήλθαν οι εξαγωγές αργού μετά τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή. Τέλος, στη μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αύξησε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2023 κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, επικαλούμενος την επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας μετά τους περιορισμούς του COVID.