Σε χαμηλό 28 ετών οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ

0
4

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995 υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ένας δείκτης αιτήσεων για αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων σε τρεις μήνες έπληξαν μια αγορά κατοικίας που αγωνίζεται να σταθεροποιηθεί.

Ο δείκτης αιτήσεων στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας της Mortgage Bankers Association μειώθηκε περισσότερο από 18% -τη μεγαλύτερη πτώση από το 2015- στο 147,1 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης.

Το επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών εκτινάχθηκε άλλες 23 μονάδες βάσης στο 6,62%, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο. Αυξήθηκε επίσης το επιτόκιο του πενταετούς ρυθμιζόμενου στεγαστικού δανείου.

Η έκθεση απεικονίζει τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve τον περασμένο χρόνο για την καταπολέμηση του ραγδαίου πληθωρισμού, καθώς και την πεποίθηση ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού. Η Mortgage News Daily, έθεσε το επιτόκιο 30ετίας στο 6,87% την Τρίτη.

Άλλα στοιχεία την Τρίτη, έδειξαν ότι οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν τον Ιανουάριο για 12ο συνεχόμενο μήνα στον χαμηλότερο ρυθμό από το 2010.

Ο δείκτης αιτήσεων αναχρηματοδότησης του MBA υποχώρησε 2,2% την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Το εύρος των συνολικών αιτήσεων στεγαστικών δανείων μειώθηκε περισσότερο από 13%, τη μεγαλύτερη πτώση από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα MBA, η οποία διεξάγεται εβδομαδιαία από το 1990, χρησιμοποιεί απαντήσεις από τραπεζίτες στεγαστικών δανείων, εμπορικές τράπεζες και οικονομίες. Τα δεδομένα καλύπτουν περισσότερο από το 75% όλων των αιτήσεων στεγαστικών δανείων  κατοικίας στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ δέχεται κλυδωνισμούς, εγκλωβισμένη σε έναν κυκεώνα οικονομικής αστάθειας.