Tο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διοργάνωσε απόψε το παραδοσιακό Πρωτοχρονιάτικο δείπνο στην Αθήνα προς τιμήν των μελών, συνεργατών και φίλων του και παρουσία υψηλόβαθμων εκπροσώπων του πολιτικού, διπλωματικού, επιχειρηματικού και τραπεζικού κόσμου.
Tην εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλειος Γούναρης, ο γενικός διευθυντής Αθανάσιος Κελέμης, η υπουργός Παιδείας κυρία Ν. Κεραμέως η οποία εξήρε την συνεργασία με το Επιμελητήριο ιδίως σε θέματα διττής εκπαίδευσης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος τόνισε την συμβολή της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έλαβε χώρα απονομή τιμητικών βραβείων σε τέως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.
Στον χαιρετισμό του στη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου ο νέος εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Ζέρεν Μπάρτολ ευχήθηκε μια υγιή, επιτυχημένη και κυρίως ειρηνική χρονιά, γιατί ένας βίαιος πόλεμος, μαίνεται ακόμη στην καρδιά της Ευρώπης. «Οι ευχές μου είναι όλο και πιο επίκαιρες, καθώς οι φωτογραφίες από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία μας προκάλεσαν βαθιά θλίψη. Η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα είναι εντυπωσιακή, ενώ έτυχε αναγνώρισης και στη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης δήλωσε: «Ως ΕΓΣ υποστηρίζουμε την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ δήμων, επαρχιών και περιφερειών και αντιμετωπίζουμε επείγοντα ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή στην τοπική κοινωνία σε Γερμανία και Ελλάδα. Στο δίκτυο της ΕΓΣ, ζητήματα όπως η πολιτική προστασία, η ψηφιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κατάρτιση και περαιτέρω εκπαίδευση, η ανακύκλωση και διαχείριση του νερού συζητούνται ισότιμα μεταξύ των μερών. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να αναλάβω αυτό το έργο και να του δώσω πνοή».
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με το Επιμελητήριο η οποία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ως υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Δόμησης τόνισε πως τα ζητήματα που απασχολούν το χαρτοφυλάκιο του όπως «η δημογραφική αλλαγή, η αστική ανάπτυξη, οι φιλικές προς το κλίμα και βιώσιμες κατασκευές, καθώς και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών δεν αφορούν μόνο τους δήμους και τις επαρχίες της Γερμανίας, αλλά και τους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας».
Στο τέλος του χαιρετισμού του ο κ. Μπαρτόλ επεσήμανε τη σημασία της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συμμετοχής για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας. «Η υλοποίηση κοινών έργων, σπάνια επιτυγχάνεται χωρίς οικονομικά ισχυρούς εταίρους. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής αποτελεί σημαντικό μέλημα της ΕΓΣ. Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, αναμένω με χαρά τις μελλοντικές ανταλλαγές και συνεργασίες», είπε χαρακτηριστικά.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ .Στουρνάρας ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις «Προκλήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία»:
Για την ελληνική οικονομία είπε: «Θα ήθελα να διατυπώσω μία αισιόδοξη σκέψη. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε θετική, αν και δύσκολη, πορεία. Παρόλο που αντιμετωπίζει αρκετές και σημαντικές προκλήσεις, φαίνεται ότι έχει την δυναμική να υπερβεί τα εμπόδια. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και εδώ, ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά όχι αδιάβατος. Εναπόκειται σε μας, στους πολίτες της ενωμένης Ευρώπης, να αγωνιστούμε για την επίτευξη των στόχων μας και να δράσουμε εκ των προτέρων, όχι εκ των υστέρων, ως Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς».
Για την ευρωζώνη είπε «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε συλλογικά στην ευρωζώνη είναι να κάνουμε πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις και με καθυστέρηση. Πρέπει να δράσουμε εγκαίρως και εκ των προτέρων (δηλαδή πριν ξεσπάσει μια νέα μεγάλη κρίση), με αποφασιστικές, ισορροπημένες και καλοσχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίων παραχωρήσεων, στο πλαίσιο όσων ειπώθηκαν προηγουμένως. Οι αλλαγές αυτές θα κάνουν τις οικονομίες μας πιο ανθεκτικές, θα προσδώσουν μεγαλύτερη αποδοχή στο ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και θα θέσουν τα θεμέλια για βιώσιμη και διαρκή ευημερία όλων των πολιτών της ευρωζώνης. Η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί μια ομοσπονδιακή μορφή διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Και ακόμη περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα αποτελούν την πιο προχωρημένη μορφή ενιαίας διακυβέρνησης μέσα στην ευρωζώνη, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων μεγάλων προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δρόμος για την πλήρη ενοποίηση της Ευρώπης είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. Οτιδήποτε όμως λιγότερο από αυτό θα οδηγήσει στη σταδιακή περιθωριοποίηση της Ευρώπης και στην απώλεια ευημερίας για τους πολίτες της. Έτσι, πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο μας: την ενωμένη Ευρώπη της ελευθερίας, της ασφάλειας, της ευημερίας και της δημοκρατίας».