Συνοικιακό κρεοπωλείο ψηφίζει το 70% των Ελλήνων καταναλωτών

Επιστροφή στα γνώριμά τους μέρη, εκεί όπου η εμπιστοσύνη χτίζεται και δοκιμάζεται ημέρα με την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχουν πραγματοποιήσει οι Έλληνες καταναλωτές, «ψηφίζοντας» σε ποσοστό 65%-70% συνοικιακό κρεοπωλείο. Αυτό σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης-επικαλούμενος τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2020- και υπενθυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια το προαναφερόμενο ποσοστό είχε διολισθήσει στο 58%, ενώ το υψηλότερο του όριο ήταν το 75%.

Ο κλάδος των συνοικιακών κρεοπωλείων που εκπροσωπεί η ΠΟΚΚ και τα οποία υπολογίζονται πανελλαδικά σε 12.500 «είναι το σημαντικότερο κανάλι διακίνησης νωπού κρέατος στην ελληνική αγορά», επισήμανε ο ίδιος από το βήμα του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, με τίτλο «Το κρέας και τα προϊόντα του, "από τον στάβλο στο πιάτο"». Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia» και υλοποιείται από το Meat news και τη ΔΕΘ-Helexpο. Oι τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, ολοκληρώνονται σήμερα.

Εξήγησε, ότι οι επαγγελματίες του κλάδου διαθέτουν υποχρεωτική επαγγελματική εκπαίδευση και τόνισε ότι είναι από τις λίγες επαγγελματικές κατηγορίες που δέχονται τόσο έντονους ελέγχους από τις δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες, για την τήρηση της υγιεινής και τη διασφάλιση της ποιότητας των διακινούμενων προϊόντων.

Βέβαια, όπως έσπευσε να σημειώσει «τίποτα δεν είναι τυχαίο», αφού όπως διευκρίνισε, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κρεοπώλες συνοικιακών καταστημάτων έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό, με γνώμονα την την εξασφάλιση των υψηλότερων στάνταρτ, ενώ η δυνατότητα λειτουργίας παρασκευαστηρίου που δίνει η νομοθεσία, έχει προσθέσει νέες υπηρεσίες επεξεργασίας και παρασκευής σκευασμάτων κρέατος. «Η λιανική εμπορία κρέατος, διέπεται σήμερα από ένα σύνολο πολύ αυστηρών ευρωπαϊκών και ελληνικών κανόνων διασφάλισης ποιότητας», τόνισε ο ίδιος, λέγοντας ότι τα ελληνικά συνοικιακά κρεοπωλεία είναι πια υψηλής αισθητικής και υγιεινής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ τόνισε ότι το συνοικιακό κρεοπωλείο αναδεικνύεται ως τον βασικό πρωταγωνιστή στην ποιότητα του κρέατος που φθάνει στον Έλληνα καταναλωτή και υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι του κλάδου έχουν επίγνωση των ευθυνών τους για τη διάθεση του συγκεκριμένου είδους υψηλής θρεπτικής αξίας, τόνισε «αγωνιζόμαστε σκληρά για να διατηρήσουμε την επαγγελματική μας επάρκεια και αυτοτέλεια και ζητάμε την ανάλογη αναγνώριση και στήριξη από την πολιτεία».

Βάζοντας μια ακόμη παράμετρο που υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του συνοικιακού κρεοπωλείου, ο ίδιος εξήρε τον ρόλο τους στη στήριξη της εγχώριας παραγωγής κρέατος. «Αποτελούμε το βασικό κανάλι διακίνησης των προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας, ενός κλάδου που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται. Διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο για τη συνέχιση της ελληνικής παραγωγής και η ΠΟΚΚ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη συνεννόηση με τις οργανώσεις του κλάδου της κτηνοτροφίας, με τις οποίες έχουμε πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.