ΤΑΙΠΕΔ: Στην REDS A.E. το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου

0
2

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, η υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου με την εταιρεία REDS A.E., η οποία πλειοδότησε στην ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction) για την αγορά και την αξιοποίησή του.

Στην υπογραφή του συμβολαίου παρέστησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, ο πρόεδρος της REDS A.E. και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας, ο διευθύνων σύμβουλος της REDS A.E. Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Γιώργος Μυλωνογιάννης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ Στέφανος Γιουρέλης.

Η REDS A.E. αναδείχθηκε πλειοδότρια με βελτιωμένη προσφορά συνολικού ύψους 42.237.679,20 ευρώ. Σύμφωνα δε με το Ταμείο, η διαδικασία του e-Auction δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών και διαφάνειας οδηγώντας σε υψηλά τιμήματα, με τη βελτιωμένη προσφορά να είναι κατά 77,8% αυξημένη σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 22,6 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου, η REDS A.E. αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, κατοικιών και εμπορικού κέντρου. Στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Πρόκειται για μια συμφωνία που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της χώρας.

Η αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες και οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στην περιοχή συμβάλλουν σημαντικά στην περαιτέρω προβολή και ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της Κρήτης, οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε: «Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεχώρισα το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου. Θεώρησα από την αρχή ότι θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο της Κρήτης αλλά ευρύτερα της Ελλάδας.

Είμαι πολύ ευτυχής που πριν από τη λήξη της θητείας μου η διαδικασία ολοκληρώθηκε και μια πολύ σοβαρή εταιρεία, η REDS ανέλαβε το έργο, δημιουργώντας τη βεβαιότητα ότι το έργο θα γίνει όπως πρέπει και εντός χρονοδιαγράμματος. Μια νέα εποχή ξεκινάει για την Κρήτη».

    Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, επεσήμανε: «Η αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου αποτελεί εμβληματικό έργο για το ΤΑΙΠΕΔ, τον δήμο Χερσονήσου και την Κρήτη συνολικά. Θα συμβάλλει αποφασιστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς θα ενισχύσει τις προοπτικές της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την τόνωση του τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων.

Στο ΤΑΙΠΕΔ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωση αυτού του σύνθετου έργου, δεδομένου ότι εργαστήκαμε μεθοδικά για τον καθορισμό των χρήσεων γης του ακινήτου και συνολικά για την ωρίμανση και τον σχεδιασμό για την αξιοποίησή του. Η σημερινή υπογραφή του συμβολαίου με τη REDS A.E. αποτελεί, επίσης, επιβεβαίωση για την τεχνογνωσία και τη σημαντική εμπειρία που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην ολοκλήρωση απαιτητικών έργων με διαφάνεια και ποιότητα».

    Ενώ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ Στέφανος Γιουρέλης, τόνισε: «Με την υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου στις Γούρνες, γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Η επίτευξη αυτού του πολυδιάστατου στόχου είναι ο πυρήνας της λειτουργίας του Υπερταμείου και των θυγατρικών του.

Οι Γούρνες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας πολλαπλασιαστικής υπεραξίας προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της τοπικής κοινωνίας και της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος. Ευχόμαστε στη REDS κάθε επιτυχία στο εμβληματικό αυτό έργο».

    Τέλος, ο πρόεδρος της REDS A.E. και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας, δήλωσε: «Με τη σημερινή ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου, ξεκινάει η διαδικασία υλοποίησης για την πιο σημαντική τουριστική και εμπορική ανάπτυξη γης στην Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και μια από τις πιο σημαντικές αναπτύξεις στην Ελλάδα.

Η REDS, θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο της το έργο αυτό, μαζί με αλλά εμβληματικά έργα, και στα επόμενα πέντε χρονιά μαζί με διεθνείς και εγχώριους επενδυτές θα ολοκληρώσει μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 210 εκατ. ευρώ που εκτιμούμε ότι θα προσδώσει τεράστια οφέλη στην τόπια κοινωνία αλλά και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία».