Βρετανία: Πλήγμα αξίας 1.000 λιρών ανά νοικοκυριό λόγω Brexit

Tο ποσό των 1.000 λιρών απώλεσε κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό στην Βρετανία από το Brexit, προκαλώντας πλήγμα στην οικονομία της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Jonathan Haskel, εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «υπέφερε πολύ» από τα δεινά του Brexit, αφού η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε σε απότομη πτώση του ρυθμού των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε πληθώρα αρνητικών κριτικών σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει σε παρατεταμένη ύφεση. Οι επενδύσεις από τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες μαστίζονται από την αβεβαιότητα και τους ασθενέστερους εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ, έχουν μείνει πίσω συγκριτικά με άλλες χώρες.

Ο Haske ανέφερε ότι η «τιμωρία παραγωγικότητας» από το Brexit είναι επί του παρόντος 1,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ή περίπου 29 δισεκατομμύρια λίρες συνολικά ή 1.000 λίρες ανά νοικοκυριό, ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο 2,8% του ΑΕΠ.

«Αν κοιτάξετε την περίοδο έως το 2016, είναι αλήθεια ότι είχαμε μεγαλύτερη επιβράδυνση στην παραγωγικότητα μέχρι τότε, αλλά είχαμε πολλές επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είχαμε μεγάλη έκρηξη μεταξύ 2012-2016», είπε ο Haskel. «Αλλά τότε οι επενδύσεις μόλις σημείωσαν πτώση από το 2016 και πέσαμε στον πάτο των χωρών της G-7».

Η BοE ανέφερε πρόσφατα ότι το Brexit ήταν μέρος ενός ισχυρού μείγματος παραγόντων που μειώσαν τη δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Φεβρουαρίου, η Threadneedle Street προειδοποίησε ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι «πολύ υποτονικές».

«Υποφέραμε πολύ περισσότερο», είπε ο Haskel σε συνέντευξή του.

«Ήμασταν στην κορυφή του κύματος, των επενδύσεων το 2012. Αν το απωθούσαμε λίγο προς τα έξω, τότε η επιβράδυνσή μας μπορεί να μην φαινόταν τόσο άσχημη», δήλωσε.