Αλλάζει το κλίμα και στη Wall Street – Kέρδη για τις τράπεζες

Ανοδικό γύρισμα κάνει αυτή την ώρα η Wall Street, με τον τραπεζικό κλάδο να επιστρέφει επίσης σε θετικά εδάφη, παρά τους φόβους για τις αντοχές του στη σκιά των κλυδωνισμών να επηρεάζουν τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,21% στις 31.941 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,67% στις 3.918 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,09% στις 11.558 μονάδες.

Το κλίμα άλλαξε μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Morgan Stanley, βρίσκονταν σε συζητήσεις για πιθανή εισροή κεφαλαίων στην προβληματική First Republic Bank. Μια πλήρης εξαγορά ήταν πιθανή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Journal, αν και αυτή η οδός θεωρείται απίθανη.

Την ίδια ώρα, το SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) πέρασε σε θετικό έδαφος, αν και η First Republic Bank εξακολουθe;i να υποχωρεί κατά 20%, καθώς μετά από μικρή αναστολή για λόγους μεταβλητότητας.

Αυτό που είναι επίσης παρόμοιο με το ’08 είναι το κυνήγι στην αγορά για το ποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος», δήλωσε ο Greg Fleming, διευθύνων σύμβουλος της Rockefeller Capital Management και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Wealth Management.

«Και ο βασικός καταλύτης είναι οι ανασφάλιστες καταθέσεις».
Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή. Οι οικοδομικές άδειες και οι εκκινήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Φεβρουάριο, ενώ τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Ειδικότερα, οι άδειες εκτοξεύτηκαν στα 1,524 εκατομμύρια, μια αύξηση 13,8% από τον Ιανουάριο και πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 1,34 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, οι συνολικές εκκινήσεις εκτινάχθηκαν στα 1,45 εκατομμύρια, μια μηνιαία αύξηση 9,8% και πάνω από την εκτίμηση για 1,31 εκατομμύρια.

Οι αιτήσεις ανεργίας παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά ανήλθαν σε 192.000, μειωμένες κατά 20.000 και κάτω από την προσδοκία των 205.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες τρέχουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μειώθηκαν κατά 29.000.

Επίσης, η έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας (Fed Phil) για τη μεταποίηση αυξήθηκε, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται στο -23,2, που αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των εταιρειών που ανέφεραν επέκταση έναντι συρρίκνωσης.

Η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης για τους επιχειρηματικούς ηγέτες σημείωσε άνοδο, αλλά παρέμεινε επίσης αρνητική στο -10,1. Στην εν λόγω έρευνα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο -38,8, υποδηλώνοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει πολύ αρνητικό, δήλωσε η Fed της Νέας Υόρκης.