Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων διεκδικεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

0
3

«Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης, καθώς οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά και την ενέργεια εξαϋλώνουν το εισόδημά τους» σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, το ΕΚΑ επισημαίνει ότι η έλλειψη ελέγχων στην αγορά εργασίας, όπου επικρατεί η μαύρη, η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, δεν δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να πάρουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.

«Μετά την ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι μόνοι που πανηγυρίζουν είναι η κυβέρνηση και ο κύριος Χατζηδάκης» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει, «δεν ισχύουν οι τριετίες από το 2012 και μετά. Κατά συνέπεια, ένας μισθωτός που εργάζεται από το 2010 στον ίδιο εργοδότη, λαμβάνει τα ίδια χρήματα με όποιον προσληφθεί κατά το τρέχον έτος. Δηλαδή, η αύξηση στον βασικό μισθό δεν συνεπάγεται αυτόματα και αναπροσαρμογή όλων των υπόλοιπων αμοιβών».

«Για τους λόγους αυτούς και, για να πάψει επιτέλους ο μισθός να είναι προεκλογικό εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, απαιτούμε επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, άμεση επαναφορά των τριετιών και της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Τα συνδικάτα με τον αγώνα τους θα καταργήσουν στην πράξη όλους τους αντεργατικούς νόμους» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.