Eurostat: Στο 5,4% έπεσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα

0
2

Για έκτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η οποία υπολογίζει τον πληθωρισμό στη χώρα μας στο 5,4%, όταν τον Φεβρουάριο ήταν στο 6,5%.  Αντίστοιχα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 6,1 %

Σύμφωνα με το ποσοστό που δίνει η Eurostat, το 5,4%  είναι η 4η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και η χαμηλότερη τιμή για τη χώρα από το Δεκέμβριο του 2021.

Μόνο το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ισπανία παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας. Από το υψηλό έτους το Σεπτέμβριο όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση της τάξης των 6,7 μονάδων.

Μάλιστα η Ελλάδα σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού πίσω από την Πορτογαλία.

Η διαρκής υποχώρηση του πληθωρισμού σημαίνει ότι πλέον μόνο 6 από τις 20 χώρες για τις οποίες γίνονται μετρήσεις έχουν διψήφιο πληθωρισμό.  

Η νέα πτώση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας ο οποίος βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος , στο -0,9%, όταν ένα χρόνο πριν βρισκόταν στο 44,3%

Μόνο μια ημέρα μέσα στον Μάρτιο η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 50€/Mwh ενώ από τις 14 Μαρτίου, η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 80$/βαρέλι.