Η οικονομία αποδίδει αλλά οι Έλληνες στενάζουν

0
3

Το τρίτο χειρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2022 καταγράφει για την Ελλάδα η Eurostat. Ειδικότερα, η Ελλάδα ξεπέρασε μόνο τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, διατηρώντας χαρακτηριστική απόσταση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Εντελώς αντίθετη εικόνα παρουσίασαν το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία καταγράφοντας εκτόξευση 161% και 134% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις Δανία (36%), Ολλανδία (30%), Αυστρία (25%), Βέλγιο (21%), Σουηδία (19%) και Γερμανία (17%) να ακολουθούν.

Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων περιορίζεται αν και η ελληνική οικονομία εμφάνισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Πρόκειται για στοιχεία εκ διαμέτρου αντίθετα της εικόνας που επιχειρεί να περάσει στους πολίτες ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου σχετικά με την εγχώρια οικονομία και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Την ώρα που οι Βρυξέλλες εξέδιδαν τα νεότερα στοιχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε με περισσή αυτοπεποίθηση προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι η Ελλάδα συμμετέχει ούσα σε ισχυροποιημένη θέση, καθώς διαθέτει «οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και με την πατρίδα μας να είναι πια πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».