Να εμμείνει στις αυξήσεις επιτοκίων η ΕΚΤ προτρέπει ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ

0
2

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επιμείνει και να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), Γιόαχιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Η μάχη μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει… Υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να καλύψουμε, αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε όλη την οικονομία.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη Πέμπτη και τις εκκλήσεις ορισμένων επενδυτών να αναστείλει τη σύσφιξη της πολιτικής της έως ότου χαλαρώσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Ο Νάγκελ είπε ότι είναι πιθανό οι ευρωπαϊκές τράπεζες να γίνουν πιο επιφυλακτικές ως προς τις χορηγήσεις δανείων μετά την αναταραχή, αλλά δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι μπορεί να επηρεασθούν από αυτή.

«Είναι πολύ νωρίς» να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή οδεύει προς μία πιστωτική κρίση, είπε.

Η αναταραχή προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η οποία επηρέασε γρήγορα τη Credit Suisse καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για άλλες «ωρολογιακές βόμβες» στο τραπεζικό σύστημα.