Πετράκης: H Credit Suisse δεν είναι φούσκα, αλλά χρειάζεται προσοχή

0
4

«Προς το παρόν διατηρούμε την προσοχή μας» τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας σε ραδιοσταθμό της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση της Credit Suisse «δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε η κρίση του ‘08 και ’10, όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια … είναι το κλίμα χρηματοοικονομικής αστάθειας και θέλει μεγαλύτερη προσοχή».
Αναφορικά με τα προβλήματα της Credit Suisse, ο κ. Πετράκης δήλωσε:

«Συμφωνώ με τον κ. Ρουμπινί ότι πράγματι το μέγεθος είναι το ίδιο αλλά η περίπτωση είναι πολύ διαφορετική. Η Lehman Brothers στηριζόταν σε μια τεράστια φούσκα, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Credit Suisse. H Credit Suisse δεν είναι φούσκα, αυτή η τράπεζα εδώ και δύο-τρεις δεκαετίες συνεχώς εμπλέκεται σε παραβατικότητες κανονισμών και συμμόρφωσης. Έχει σχέση η άνοδος των επιτοκίων κατά την κρίση μου, ένας από τους κύριους μέτοχους είπε «δεν σας στηρίζω άλλο» και αυτή η δήλωση προκάλεσε το πρόβλημα που παρατηρούμε. Δεν έχει σχέση δηλαδή με το αμερικάνικο, έχουν όμως ένα κοινό υπόβαθρο την άνοδο των επιτοκίων».

Επισημαίνοντας τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ο κ. Πετράκης επισήμανε ότι «το ευρωπαϊκό σύστημα μετά το 2010 απέκτησε μια πολύ συγκεκριμένη οργάνωση, απέκτησε δύο συγκεκριμένους οργανισμούς. Ο ένας επιβλέπει τη λειτουργία των 115 μεγαλυτέρων συστημικών τραπεζών που έχουν περίπου το 80% των κεφαλαίων, και από την άλλη μεριά έναν μηχανισμό ο οποίος επιβλέπει τη λύση όταν υπάρχουν θέματα στις τράπεζες. Αυτοί οι δύο οργανισμοί έχουν λειτουργήσει πολύ καλά μέχρι στιγμής και οι τράπεζες υπόκεινται σε αρκετά αυστηρές διαδικασίες επίβλεψης».

Αναφορικά με τις ΗΠΑ, ο κ. Πετράκης επισήμανε τα εξής: «Στις ΗΠΑ υπήρξε η διακίνηση μετά την κρίση του ’08 αλλά ήρθε ο Τράμπ το ’18 και αποκανονικοποίησε το σύστημα με αιχμή τις περιφερειακές τράπεζες δηλαδή αυτές που βλέπουμε να χτυπιούνται τώρα. Στην Ευρώπη δεν συνέβη αυτό, το πολιτικό κλίμα είναι αρκετά διαφορετικό, η Ελβετία δε ποτέ δεν είχε τόσο αυστηρούς κανόνες».

Τέλος ερωτηθείς αν πρέπει να ανησυχούμε για μια νέα τραπεζική κρίση, ο κ. Πετράκης εμφανίστηκε ψύχραιμος αλλά και προσεκτικός στις διατυπώσεις του:

«Πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά η έκταση των διασυνδέσεων της Credit Suisse με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη. Είδα χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάποιες τράπεζες να πλήττονται ιδιαίτερα αυτό δείχνει ότι κάποιοι γνωρίζουν ότι έχουν κάποιες διασυνδέσεις παρόλα αυτά νομίζω ότι αντίστοιχες έρευνες έγιναν στην Ελλάδα και δεν απέδωσαν τίποτα.

Άρα προς το παρόν διατηρούμε την προσοχή μας, δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε η κρίση του ‘08 και ’10 όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια είναι το κλίμα χρηματοοικονομικής αστάθειας και θέλει μεγαλύτερη προσοχή».
Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο καθηγητής Οικονομικών, εκτίμησε ότι τα επιτόκια στην ΕΕ δεν πρόκειται να αποκτήσουν την οροφή την οποία νομίζαμε δηλαδή τα εκτιμούσαμε για 3,75-4,10, προσθέτοντας ότι «δεν τα βλέπουμε να φτάνουν πάνω από το 3,5».