Πρόεδρος αμερικανικής Βουλής: Υπάρχουν όλα τα εργαλεία για τη διαχείριση της κρίσης με τη Silicon Valley Bank

0
4

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν ότι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε με την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

«Ουσιαστικά, έχουν τα εργαλεία για τον χειρισμό της παρούσας κατάστασης», δήλωσε ο Μακάρθι στο πρόγραμμα του Fox News, Sunday Morning Futures.

«Γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και εργάζονται για να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια ανακοίνωση πριν από το άνοιγμα των χρηματαγορών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντίθετος ο Μενέντεζ σε οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής διάσωσης της SVB

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε την ίδια ώρα ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», δήλωσε ο Μενέντεζ στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Τζάνετ Γέλεν: Η προστασία των καταθετών είναι προτεραιότητα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε επίσης ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά… Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», δήλωσε η Γέλεν.

Ο Ρίσι Σούνακ αναγνωρίζει τη «νευρικότητα» γύρω από την κατάρρευση της τράπεζας

Όσον αφορά στη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη «νευρικότητα» γύρω από την κατάρρευση της τράπεζας, αλλά η κυβέρνησή του εργάζεται για την εξεύρεση μιας λύσης που θα εξασφαλίσει την οικονομική ρευστότητα των πελατών της τράπεζας, αλλά και τις ανάγκες για ρευστό χρήμα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες από την κατάρρευση της τράπεζας στις βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας που προκαλούνται από το χάος γύρω από θυγατρική της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους, ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ, ότι ο ίδιος κατανοεί «το άγχος και τις ανησυχίες των πελατών της τράπεζας» και ότι η κυβέρνηση «διασφαλίζει ότι μπορούμε να εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης που θα εξασφαλίσει τη λειτουργική οικονομική ρευστότητα των πελατών της, αλλά και τις ανάγκες τους σε ρευστό χρήμα».

Αναζητείται αγοραστής στη Μέση Ανατολή για την SVB UK

Παράλληλα, η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να βρει αγοραστή από τη Μέση Ανατολή για την εξαγορά της βρετανικής θυγατρικής της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB UK) προκειμένου να αποτρέψει τη διάχυση των συνεπειών από την κατάρρευση της SVB στον τεχνολογικό τομέα, όπως ανέφερε σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας «The Financial Times».

H SVB UK έχει οικονομικό ύψος καταθέσεων 7 δισεκατομμυρίων λιρών (8,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να τη θεωρεί ως τράπεζα που έχει πτωχεύσει από την Παρασκευή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται πηγές που έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα αυτό.

Ο αγοραστής από τη Μέση Ανατολή έχει ηγετικό ρόλο στην κατάθεση προσφορών για την εξαγορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.