Σταθερές οι γαλλικές τράπεζες λέει ο κεντρικός τραπεζίτης

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι σταθερές και κερδοφόρες και έχουν καλή ρευστότητα και κεφαλαιακές θέσεις, ενώ χαιρέτισε τις κινήσεις της Ελβετίας αναφορικά με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

«Έχουν διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα, που είναι κερδοφόρα. Έχουν ισχυρούς ελέγχους κινδύνων και, πάνω από όλα, έχουν πολύ σημαντικά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου», δήλωσε ο Βιλερουά σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Βιλερουά, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό και ότι περιμένει οι παγκόσμιες τιμές αγροτικών προϊόντων να υποχωρήσουν τον Ιούνιο, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε μια «καλή συμφωνία», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις επιπτώσεις στις αγορές.

«Είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη συμφωνία, είναι μια καλή συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο RMC/BFM TV. «Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια τράπεζα με ισολογισμό άνω των 750 δισεκ. ευρώ, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο άρα παραμένουμε σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση για την αντίδραση στις αγορές», πρόσθεσε ο ίδιος.