Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη

0
2

Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν σε σχέση με πριν από λίγους μήνες καθώς το σοκ του πληθωρισμού εξασθενεί, αλλά τα αυξανόμενα επιτόκια θα διατηρήσουν τους κινδύνους σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε σήμερα ο ΟΟΣΑ, αναθεωρώντας ανοδικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες.

Ύστερα από ανάπτυξη 3,2% πέρυσι, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάπτυξη 2,6% καθώς επιδρά η πολιτική σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στις ενδιάμεσες οικονομικές του προβλέψεις.

Ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 2,2% στις προηγούμενες οικονομικές προβλέψεις του Νοεμβρίου, επικαλούμενος τη μείωση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων και τη χαλάρωση στην Κίνα των περιορισμών για την COVID.

Την επόμενη χρονιά, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,9% –συγκριτικά με 2,7% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο– καθώς εξασθένησε το πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) θα υποχωρήσει από το 8,1% πέρυσι στο 5,9% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5% το 2024 – και πάλι αρκετά υψηλότερα πάνω από τους στόχους παρά τις αυξήσεις επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες.

Ανέφερε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από τα υψηλότερα επιτόκια είναι δύσκολο να υπολογιστεί, προειδοποιώντας ότι η αυξημένη πίεση για τους δανειζόμενους θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλειες για κάποιες τράπεζες, επικαλούμενος ως παράδειγμα την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός προέβλεψε ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν στο 5,25-5,5% στις ΗΠΑ και στο 4,25% στην ευρωζώνη και τη Βρετανία με την υποχώρηση του πληθωρισμού πιθανόν να επιτρέπει μια «ήπια» χαλάρωση την επόμενη χρονιά.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί από το 1,5% φέτος στο 0,9% την επόμενη χρονιά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση. Με την αμερικανική αγορά εργασίας να αντέχει καλύτερα από το αναμενόμενο, η πρόβλεψη για φέτος ήταν αυξημένη από το 0,5% τον Νοέμβριο και μειωμένη από το 1,0% για το 2024.

Χάρη στη χαλάρωση των μέτρων για την COVID, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,3% φέτος και 4,9% το 2024, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου για 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα.

Η προοπτική για την ευρωζώνη επίσης βελτιώθηκε χάρη στη μείωση στις τιμές ενέργειας με το μπλοκ να αναμένεται να δει ανάπτυξη φέτος 0,8% και 1,5% το 2024. Οι προηγούμενες προβλέψεις του ΟΟΣΑ ήταν για ανάπτυξη 0,5% και 1,4%, αντίστοιχα.