Κάθε ημέρα που περνά χάνονται δισεκατομμύρια από τη μία άκρη του πλανήτη έως την άλλη, συνεπεία της κατάρρευσης δύο αμερικανικών τραπεζών, που αναπόφευκτα ξυπνά μνήμες του 2008.
Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως κλυδωνίζονται με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, ενώ η σημερινή πρώτη συνεδρίαση μετά τις καταρρεύσεις στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται από στοιχεία πανικού.
Η Ευρώπη εμφανίζεται προς το παρόν πιο ψύχραιμη παρά τις χρηματιστηριακές απώλειες και στη γηραιά ήπειρο αλλά στη Γερμανία ενεργοποιήθηκε και πάλι η ομάδα διαχείρισης οικονομικών κρίσεων. Η ΕΚΤ ωστόσο θα συνεδριάσει κανονικά την Πέμπτη καθώς δεν έχει ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση τις επόμενες ώρες και ημέρες.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Στον αντίποδα φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Μ. Βρετανία, αλλά μετά το Brexit δεν αποτελεί πρόβλημα της Ευρωζώνης
Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα των αμερικανικών αρχών προσέφεραν σήμερα, Δευτέρα, κάποια ανακούφιση για τις εταιρίες της Silicon Valley και τις διεθνείς αγορές, αλλά οι ανησυχίες για τους ευρύτερους τραπεζικούς κινδύνους παραμένουν και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Fed θα εμμείνει στο σχέδιό της για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης άμεσα για να κλείσουν τη Signature Bank της Νέας Υόρκης, που έχει υποστεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, αλλά φαίνεται πως ήταν ήδη αργά.
Θρυαλλίδα η βίαιη αύξηση των επιτοκίων
Η κατάρρευση της SVB και της ακόμα μικρότερης Signature Bank θεωρείται ως συνέπεια της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, προκειμένου να πατάξει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, ακόμα και αν αυτό θα ήταν σε βάρος της αναπτυξιακής τροχιάς. Και μάλιστα, πολλοί αξιωματούχοι της Fed εξέφραζαν την έκπληξή τους για το πόσο μικρή αναταραχή είχε προκαλέσει μέχρι τώρα η αύξηση των επιτοκίων τους.
Τα γεράκια μάλιστα, έχοντας αυτό ως σημαία, και προκρίνοντας την ισχυρή αγορά εργασίας, τους ενθάρρυνε να ζητούν ακόμα πιο επιθετικές αυξήσεις.
Αυτό μπορεί να αλλάξει τώρα, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να προσανατολίζεται πλέον προς ένα χαμηλότερο τελικό σημείο στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.
Οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο βάρυναν σήμερα τις τραπεζικές μετοχές στην Ασία, με την ιαπωνική Mitsubishi UFJ να υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών και την DBS στη Σιγκαπούρη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε νωρίτερα βουτιά 4,3%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή κατά 3,78% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η μετοχή της γερμανικής Commerzbank σημείωσε πτώση 7,5% ενώ της Credit Suisse κατά 7,8%.
Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραφε πτώση 2,95%, η Φρανκφούρτη υποχωρούσε κατά 3,12%, το Λονδίνο 2,43% και το Μιλάνο 4,60%.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν αποτυπώνει το πώς η αδιάκοπη εκστρατεία της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ασκεί πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διεθνείς αγορές.
Συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Έντονες πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί στα επίπεδα στήριξης των 1.030 μονάδων, εν μέσω έντονης πτωτικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των εξελίξεων που πυροδότησε η πτώχευση της Silicon Valley Bank.
O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.030,80 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,41%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 52,95 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,77%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο σημειώνει μόνο η μετοχή της Jumbo (+0,29%).
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-3,89%), της Πειραιώς (-3,72%), της Εθνικής (-3,62%) και της Alpha Bank (-3,50%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (+0,18%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-4,22%) και των Τραπεζών (-3,78%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 7.436.004 και 3.732.873 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 8,64 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 7,14 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 7 μετοχές, 105 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ακρίτας +18,59% και Flexopack +8,67%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Sato -20,00% και Προοδευτική -20,00%.
Bundesbank: Συγκαλεί την «ομάδα διαχείρισης κρίσεων» για τις επιπτώσεις της SVB
Την ομάδα διαχείρισης κρίσεων συγκάλεσε σήμερα Δευτέρα η Bundesbank, προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank στην τοπική αγορά, παρόλο που δεν έχει προβλεφθεί κάποια έκτακτη δράση στην Ευρώπη.
Με τις τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης να καταγράφουν σημαντικές απώλειες από νωρίς τη Δευτέρα η γερμανική κεντρική τράπεζα συγκάλεσε την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Κρίσης για την αξιολόγηση των επιπτώσεων για τους τοπικούς δανειστές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.
Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε την εποχή της τελευταίας οικονομικής κρίσης το 2008, και έχει την αποστολή να ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο της Bundesbank και να κάνει συστάσεις, αλλά δεν έχει τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις.