Αφρικανική πανώλη σε χοιροστάσιο στις Σέρρες

Σε εκμετάλλευση συστηματικής εκτροφής χοίρων στην τοποθεσία Λιβασιά του δήμου Σιντικής της ΠΕ Σερρών, εντοπίστηκε ο ιός της αφρικανικής πανώλης.

Το κρούσμα εντοπίστηκε έπειτα από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο).

Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί σημαντική απειλή για τους χοίρους, καθώς και για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια του εισοδήματός τους.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για την αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Ευρώπη, επομένως ένα ξέσπασμα μπορεί να απαιτήσει τη σφαγή μεγάλου αριθμού χοίρων που εκτρέφονται στις πληγείσες περιοχές.

Ήδη, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της ΠΕ Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα:

1. Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.

2. Η ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην ΠΕ Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων.

3. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.

4. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

5. Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.

6. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

7. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.