Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

0
3

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στη σκιά των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Μεγάλη Βρετανία που ενισχύει την ανησυχία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να συσφίγγουν την νομισματική πολιτική.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο πάνω από 4 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 3,612%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματευόταν στο 4,237% μετά από άνοδο 4 μονάδων βάσης.

Σε διψήφιο επίπεδο παρέμεινε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, καθώς τα νοικοκυριά συνέχισαν να παλεύουν με την εκτίναξη των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πάνω από την πρόβλεψη του 9,8% σε δημοσκόπηση του Reuters που πραγματοποιήθηκε μεταξύ οικονομολόγων.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι traders αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία ακόμη φορά όταν θα συνεδριάσει τον επόμενο μήνα. Υπάρχει μια πιθανότητα άνω του 83%% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στην επόμενη συνεδρίασή της, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Χθες ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που θα ανακοινωθεί μετά την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Αφού ξεπέρασε το 5% τον Μάρτιο, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 3,5% κατά τη διάρκεια της κρίσης των περιφερειακών τραπεζών. Έκτοτε, η απόδοση έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος αυτού του εδάφους, καθώς οι traders  στοιχηματίζουν ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τις ανησυχίες για ύφεση.