Αυξήσεις μισθών 4% έως 6,76% προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Καπνοβιομηχανίας

0
4

Αυξήσεις μισθών από 4% έως 6,76% προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Καπνοβιομηχανίας, που υπέγραψαν σήμερα ο ΣΕΒ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδος, στα Γραφεία του Συνδέσμου. Η σύμβαση, με διάρκεια ισχύος 2023 – 2024, καλύπτει τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες όλης της χώρας.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, από 1η Ιανουαρίου 2023 και καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ενώ βελτιώνονται τα χρονικά πλαίσια εξέλιξης εντός συγκεκριμένων κατηγοριών των ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες λειτουργίας των καπνοβιομηχανιών όλης της χώρας.

Η Σύμβαση ορίζει ημερομίσθια από 34,84 έως 43,68 ευρώ τα οποία αυξάνονται με επίδομα τριετιών σε ποσοστό 5% γιακάθε τριετία και έως δέκα τριετίες συνολικά.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης υπογράμμισε ότι «ο ΣΕΒ ανταποκρινόμενος στο θεσμικό του ρόλο, υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση της καπνοβιομηχανίας η οποία καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων μελών του.

Κύριος γνώμονας των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κάθε παραγωγικό κλάδο της οικονομίας οφείλει να είναι η σύζευξη των αναγκών και των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων κάθε κλάδου με τις ανάγκες και τις προοπτικές των εργαζομένων καθώς και η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης».

   Σημειώνεται ότι ο κλάδος της παραγωγής προϊόντων καπνού έχει διαχρονικά σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Απασχολούνται σε αυτόν περίπου 2.400 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του κλάδου τη διετία 2020-2022 παρουσίασε αύξηση 9,8%. Το πλήρες κείμενο της σύμβασης βρίσκεται στη διεύθυνση