DELPHI FORUM VIII: Τράπεζες και μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι στη διαμόρφωση του πλαισίου που θα παρέχει στους οφειλέτες, που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, με τη δυνατότητα μίας δεύτερης ευκαιρίας. Αυτό τόνισε στην τοποθέτησή της στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, η κ. Φωτεινή Ιωάννου, γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions της Εθνικής Τράπεζας.

Οι τράπεζες είναι οι πιο κατάλληλες για να επανεντάξουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται από τους servicers και αποδεικνύονται ενήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σημείωσε η κ. Ιωάννου. Για να το θέσουμε απλά, πρόσθεσε, εάν οι servicers πρόκειται να προσφέρουν αναδιαρθρώσεις σε ιδιοκτήτες κατοικιών με λογικούς δείκτες δανείου προς αξία (LTV) και διάρκεια 15-20 έτη, οι φυσικοί ιδιοκτήτες αυτών των δανείων είναι οι τράπεζες και όχι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαρχής.

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, για την Εθνική Τράπεζα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η επένδυση στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος συνεργασίας μεταξύ επενδυτών, servicers και τραπεζών. Για τον απλούστατο λόγο ότι ένα μέρος αυτών των 80-100 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφαιρέθηκαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, είναι οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση αλλά αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Η κ. Ιωάννου τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μοναδική που προσέφερε το προϊόν split & settle, το οποίο επέτρεψε κούρεμα έως και 85% LTV και αφορά σε αναδιαρθρώσεις που έχουν καταγράψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια πολύ καλές επιδόσεις.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η ίδια υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση αποτελούν την έσχατη λύση. Επικαλέστηκε δε, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ένωσης των servicers, σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα τρία τέταρτα των ανακτήσεων αναμένεται να προέλθουν από φιλικούς διακανονισμούς και όχι από πλειστηριασμούς.

Τέλος, η γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε πως η ΕΤΕ, εκτός από την εξέταση με δέουσα επιμέλεια, κάθε χαρτοφυλακίου που επανέρχεται ως ενήμερο στην αγορά και εκτός από τη συνεργασία με servicers και επενδυτές για τη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων Reperforming Loans (RPL), συμμετέχει σε αποκλειστικές συζητήσεις με την Fortress για τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε ανοίγματα ΜμΕ και στεγαστικά εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία.

Γ.Ζαββός: Ο καθοριστικός ρόλος του «Ηρακλή»

Ο Γιώργος Ζαββός, πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, χαρακτήρισε «πραγματικό game changer τον "Ηρακλή"», καθώς σημείωσε ότι «ενίσχυσε τις τράπεζες με ρευστότητα για να ξαναβγούν στο παιχνίδι. Τους επιτρέπει να παίξουν και κοινωνικό ρόλο, βοηθώντας ή παγώνοντας τα επιτόκια.

Ο "Ηρακλής" ήταν πρόδρομος και καταλύτης για 13 αναβαθμίσεις τραπεζών και οικονομίας. Βρισκόμαστε μπροστά στην επενδυτική βαθμίδα που είναι κρίσιμο για τον δανεισμό της χώρας. Έδωσε τη δυνατότητα ώστε όχι απλώς να βγουν τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς, αλλά να βγουν και από την ελληνική οικονομία». Παράλληλα τόνισε πως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα γίνει «ο πρώτος χρηματοδοτικός φορέας που θα έχει άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίς παρέμβαση υπουργείων.

Θα μπορεί να αναλαμβάνει τις επενδύσεις της ΕΕ και για μη κράτη – μέλη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να παίξει ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια ή τη Μεσόγειο. Σε τέτοια περίοδο ανακατατάξεων μπορούμε να γίνουν πρωταγωνιστές».