Διογκώνεται η απειλή, για την οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια, από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

0
4

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Σε δήλωση που εγκρίθηκε στο τέλος μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου στη Βαρσοβία, που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας και η Επιτροπή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Συμβουλίου τη Ευρώπης (MONEYVAL), οι υπουργοί τόνισαν ότι η παράνομη χρηματοδότηση συνιστά μεγάλη απειλή για την οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια, καθιστώντας την ανάγκη για αποτελεσματική καταπολέμηση του ξεπλύματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας πιο εμφανή από ποτέ.

Οι υπουργοί αναγνώρισαν ότι υπάρχει περιθώριο για την ενίσχυση του επιπέδου εφαρμογής των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στις χώρες τους και δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συμμόρφωση και την αποτελεσματικότητά τους τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην δήλωση σημειώνει ότι, οι αξιολογήσεις της MONEYVAL έχουν δείξει συνολικά θετικές επιδόσεις των μελών της όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία και τις ανταλλαγές πληροφοριών.

Ωστόσο, οι υπουργοί εξέφρασαν τη λύπη τους για τα κακά αποτελέσματα, μέχρι στιγμής , όσον αφορά τη δίωξη και την καταδίκη νομιμοποιητών εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη δήμευση των εσόδων του εγκλήματος, μεταξύ άλλων από το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, τη διαφθορά και τον εκβιασμό, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το λαθρεμπόριο και την απάτη.

Τέλος, οι υπουργοί εκτιμούν και ενθαρρύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου της MONEYVAL στο Παγκόσμιο Δίκτυο υπό την ηγεσία της FATF, στενότερες σχέσεις με άλλους περιφερειακούς φορείς τύπου FATF, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση, οι υπουργοί ενέκριναν τις στρατηγικές προτεραιότητες της MONEYVAL για την περίοδο 2023-2027, οι οποίες περιλαμβάνουν την προετοιμασία και την έναρξη του 6ου γύρου αξιολόγησης, που θα διεξαχθεί από το 2024 έως το 2032. Ομιλητές στα εγκαίνια ήταν η Υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Magdalena Rzeczkowska, Συμβούλιο της Ευρώπης Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Bjørn Berge και Πρόεδρος της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης Raja Kumar.