ΕΕ: Οι Βρυξέλλες ξεκινούν έρευνα για τη συγχώνευση δραστηριοτήτων των τηλεπικοινωνιακών εταιριών Orange και της MasMovil στην Ισπανία

0
3

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη μιας εις βάθος έρευνας για τη συγχώνευση δραστηριοτήτων των εταιριών τηλεπικοινωνιών Orange και MasMovil στην Ισπανία, συγχώνευση που οδήγησε στη δημιουργία μιας κοινοπραξίας αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολόγησε την έναρξη της έρευνας, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα προβλήματα που αφορούν τους κανονισμούς ανταγωνισμού.

Η δεσμευτική συμφωνία που συνυπέγραψαν οι δύο εταιρίες θα μειώσει τον αριθμό των παρόχων τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ισπανία από τέσσερις σε τρεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, διατυπώνοντας φόβους για μια μείωση του ανταγωνισμού στις ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής και κινητής, καθώς και στα πακέτα πολλαπλών υπηρεσιών (multiple play).

«Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών για τους καταναλωτές», υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Η Επιτροπή διατυπώνει επίσης ανησυχίες ότι ο νέος όμιλος μπορεί να έχει την ικανότητα να περιορίσει την πρόσβαση σε φορείς εκμετάλλευσης κινητών εικονικών δικτύων, που δεν διαθέτουν δική τους υποδομή, μειώνοντας έτσι την ικανότητά τους στον ανταγωνισμό.

Ο γαλλικός κολοσσός Orange και ο ισπανικός ανταγωνιστής του MasMovil, ο δεύτερος και ο τέταρτος μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης στη χώρα αντιστοίχως, ανακοίνωσαν τον Ιούλιο το σχέδιο συγχώνευσης των δραστηριοτήτων τους στην Ισπανία. Η κίνηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μια κοινοπραξία «50-50» ύψους 18,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο δεδηλωμένος στόχος των δύο ομίλων είναι να ολοκληρωθεί το έργο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 «το αργότερο», με την επιφύλαξη της έγκρισης από τις αρχές ανταγωνισμού.

Η συμφωνία κοινοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή, θεματοφύλακα σε ζητήματα ανταγωνισμού στην ΕΕ. Μετά την έναρξη της εις βάθος έρευνας, η Επιτροπή έχει διορία 90 εργάσιμων ημερών (μέχρι τις 21 Αυγούστου), για να εκδώσει την απόφασή της.

Η Orange και η MasMovil αιτιολόγησαν την κοινοπραξία τους αναφερόμενες κυρίως στη βελτίωση της αποδοτικότητας που θα τους επιτρέψει «να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες και 5G».

Η συμφωνία αυτή έγινε μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου πολυάριθμοι επικεφαλής ευρωπαϊκών παρόχων έχουν ζητήσει την ενοποίηση της αγοράς στη Γηραιά Ήπειρο για τη μείωση του ανταγωνισμού και την αύξηση της κερδοφορίας τους, σε μια περίοδο μαζικών επενδύσεων σε αυτές τις τεχνολογίες.

Η έναρξη της εις βάθος έρευνας «αποτελεί ένα νέο στάδιο στη διαδικασία με την Επιτροπή, κατά το οποίο θα έχουμε τον χρόνο και την ευκαιρία να καταδείξουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι επωφελής τόσο για τους Ισπανούς καταναλωτές όσο και για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, διότι αυτή θα εγγυάται τη βιώσιμη ανάπτυξη του 5G και των οπτικών ινών σε μεγαλύτερη κλίμακα σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά», απάντησε ένας εκπρόσωπος της Orange σε δελτίο Τύπου.