Έφοδος της Κομισιόν στο εργοστάσιο της Gucci στο Μιλάνο

0
4

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ έχουν μπει εταιρείες πολυτελών ειδών, με την αντιμονοπωλιακή Αρχή να κάνει έφοδο σήμερα εργοστάσιο της Gucci στο Μιλάνο στο πλαίσιο γενικότερης έρευνας που εκτείνεται σε αρκετές χώρες.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, η έρευνα στην Gucci – η οποία κατασκευάζει είδη ταξιδιού, τσάντες και άλλα δερμάτινα είδη – έχει στόχο να διαπιστωθεί αν η εταιρεία παραβίασε το άρθρο 101 της συνθήκης της ΕΕ.

Το συγκεκριμένο άρθρο απαγορεύει συμφωνίες που περιορίζουν, εμποδίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό εντός της ΕΕ και έχουν επιπτώσεις στο εμπόριο μεταξύ των κρατών – μελών.

Η Kering, η εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο μητρική εταιρεία της Gucci, επιβεβαίωσε αργά την Τετάρτη μια αναφορά του Reuters σχετικά με τους ελέγχους, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κλάδο. Καμία άλλη ιταλική τοποθεσία δεν είχε στοχοποιηθεί για επιθεώρηση, πρόσθεσε η πηγή.

Ένας εκπρόσωπος της Kering είπε ότι η εταιρεία δεν είχε περαιτέρω σχόλια πέρα από τη δήλωση της Τετάρτης. Η ανταγωνίστρια LVMH αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τους ελέγχους.
Ο αναλυτής της Exane BNP Paribas, Antoine Belge, δήλωσε ότι η Kering κατανοεί ότι οι έλεγχοι είναι μέρος μιας συνολικής έρευνας που περιλαμβάνει πολλές εταιρείες και ότι τέτοιες έρευνες μπορεί να διαρκέσουν πολύ. «Αυτές οι έρευνες δεν είναι συνηθισμένες στα luxury brands», είπε.
Οι μετοχές της Kering υποχώρησαν 0,9% από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ρυθμιστικές αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας πραγματοποίησαν έφοδο σε εταιρείες στον τομέα της μόδας σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά δεν κατονόμασε τις εταιρείες που εμπλέκονται ούτε διευκρίνισε τις πιθανές παραβιάσεις που ερευνούσε.

Οι εταιρείες που κρίνονται ένοχες για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.