Facebook: Εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες θα λάβουν αποζημίωση για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

0
3

Περίπου 250 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι δικαιούνται μερίδιο των 725 εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρει η Meta Platforms ως αποζημίωση για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
Ο μητρικός όμιλος του Facebook συμφώνησε να προσφέρει το ποσό στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού έπειτα από μαζική αγωγή για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων.

Αποζημίωση δικαιούται οποιοσδήποτε είχε χρησιμοποιήσει το Facebook στις ΗΠΑ από τις 24 Μαΐου 2007 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2020. Το ποσό που θα λάβει κάθε χρήστης θα εξαρτηθεί από τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής φόρμας.

Όπως αποκαλύφθηκε το 2018, η βρετανική Cambridge Analytica, η οποία έκτοτε έχει κλείσει, εξασφάλισε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα περίπου 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.
Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για καμπάνια εξατομικευμένων διαφημίσεων που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές του 2016, τις οποίες τελικά κέρδισε.

Οι αποκαλύψεις αναστάτωσαν το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και οδήγησαν σε κύμα φυγής χρηστών από το Facebook, αν και η εταιρεία αρνείται ότι έφερε ευθύνη.

Η αύξηση της βάσης χρηστών του Facebook έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια λόγω ανταγωνισμού από εφαρμογές όπως το TikTok, ωστόσο η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει σήμερα περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, από τους οποίους οι 250 εκατ. στις ΗΠΑ.