First Republic Bank: Οι ρυθμιστικοί φορείς των ΗΠΑ προσεγγίζουν διάφορες τράπεζες

0
2

Οι αμερικανικοί ρυθμιστικοί φορείς παρότρυναν χρηματοπιστωτικούς θεσμούς να προχωρήσουν στην υποβολή προσφορών για την εξαγορά των πόρων της τράπεζας First Republic, που αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερα προβλήματα από τα μέσα του Μαρτίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή ενήμερη σχετικά.

Τέσσερις ως έξι από αυτές αναμένεται να το κάνουν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η First Republic Bank αντιμετωπίζει ολοένα περισσότερη πίεση μετά τις αλλεπάλληλες πτωχεύσεις άλλων δυο τραπεζών με παρόμοια προφίλ –της Silicon Valley Bank και της Signature Bank–, στις αρχές Μαρτίου.

Όμως η τράπεζα δεν έχει μπορέσει να καταρτίσει ικανοποιητικό σχέδιο «διάσωσής της» και όταν επιβεβαίωσε, τη Δευτέρα το βράδυ, πως πολλοί πελάτες της απέσυραν τα χρήματα τους, έκαναν αναλήψεις 100 δισεκατομμυρίων και πλέον συνολικά, η μετοχή της, ήδη δοκιμαζόμενη, υπέστη κατακόρυφη πτώση.

Οι αρχές αποφάσισαν εντέλει να επέμβουν.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC) και το υπουργείο Οικονομικών επικοινώνησαν περί τα μέσα της εβδομάδας με τους επικεφαλής διαφόρων χρηματοπιστωτικών θεσμών για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσον θα ενδιαφέρονταν να την εξαγοράσουν, σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προχθές Παρασκευή, μερικές από αυτές απέκτησαν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της First Republic, πρόσθεσε.

Η FDIC δεν θέλησε να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει. Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) και η το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.

Εκπρόσωπος της First Republic περιορίστηκε να πει πως δεν έχει κανένα σχόλιο.

Κατά πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, στο πρώτο στάδιο η FDIC θα πάρει τον έλεγχο της τράπεζας αυτής.

Με βάση το ύψος των στοιχείων ενεργητικού της (233 δισεκ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου), θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ –αν αφαιρεθούν από την εικόνα επενδυτικές τράπεζες όπως η Lehman Brothers–, έπειτα από εκείνη της Washington Mutual τον Σεπτέμβριο το 2008, μπροστά από αυτές της SVB και της Signature τον περασμένο μήνα.

Αφού η FDIC αναλάβει τον έλεγχό της, σκοπός είναι κατόπιν να πουλήσει μέρος ή το σύνολο της First Republic σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με το CNBC, αν πράγματι ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, η συμφωνία μάλλον θα ανακοινωθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας, για να αποφευχθεί η αναστάτωση των πελατών της First Republic.