Φραγκάκης: Τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού το 2023 θα καταγράψουν άνοδο 15% σε σχέση με πέρυσι

0
2

Την εκτίμηση ότι τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού το 2023 μπορεί και να καταγράψουν άνοδο 15% σε σχέση με πέρυσι εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης από το βήμα του φόρουμ των Δελφών, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση με τη στήριξη που παρείχε στον κλάδο κατάφερε, από το μηδέν που βρέθηκε το 2020, λόγω της πανδημίας, να τον οδηγήσει στην κορυφή μέσα σε 3 χρόνια.

Εστιάζοντας στο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την τουριστική βιομηχανία της χώρας, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Φραγκάκης έκανε λόγο για ελλείψεις που φτάνουν φέτος τις 80.000. Μάλιστα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι φέτος θα λειτουργήσει το σύστημα εισαγωγής εργαζομένων από το εξωτερικό. Μάλιστα φέτος εκτιμάται ότι θα έλθουν 10.000 εργαζόμενοι προκειμένου να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, όπως εξήγησε. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι η διάχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος χρονικά αλλά και χωρικά και στάθηκε στην βιωσιμότητα και τη σύνδεση της με τις τοπικές κοινωνίες, όπως ανάφερε ο κ. Φραγκάκης

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι πολύ σημαντική είναι η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων προκειμένου να ενταχθούν στην τουριστική βιομηχανία. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι μέσω της Google και των προγραμμάτων που έχει καταρτίσει έχουν εκπαιδευτεί 250.000 εργαζόμενοι από το 2015 και μέχρι σήμερα. Αναφορικά με τις αιτίες που έχουν αποτρέψει τους εργαζομένους να ενταχθούν στην τουριστική βιομηχανία τονίστηκε, η εποχικότητα του κλάδου αλλά και η φυγή μεγάλης μερίδας του εργασιακού δυναμικού στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίστηκε ότι ο κλάδος του τουρισμού θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στο μυαλό των εργαζομένων ως ένας κλάδος που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των νέων εργαζομένων.