Hellenic Cables: Επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ σε νέες γραμμές παραγωγής

0
3

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ με έμφαση στην παραγωγή καλωδίων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων υλοποιεί την τρέχουσα διετία η Hellenic Cables, μέλος της Cenergy Holdings, στο εργοστάσιο στο Σουσάκι Κορινθίας.

Στόχος των επενδύσεων είναι ο διπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας για καλώδια που συνδέουν τις ανεμογεννήτριες μεταξύ τους και με τη στεριά, αλλά και για υποβρύχιες διασυνδέσεις.

Σημειώνεται ότι η Cenergy Holdings κατέχει σήμερα ην πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά με μερίδιο άνω του 50% στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων.

Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου ενώ στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% – 20%.

Τα στοιχεία παρουσίασαν χθες σε εκδήλωση της εταιρείας o οικονομικός διευθυντής της Cenergy Holdings Αλέξανδρος Μπένος, και ο γενικός διευθυντής της Hellenic Cables Κωνσταντίνος Σαββάκης.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται κυρίως στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα η αγορά συνίσταται κυρίως στα έργα των νησιωτικών και διεθνών διασυνδέσεων και της ανάπτυξης του χερσαίου συστήματος μεταφοράς ενώ τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένονται προς το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Cenergy Holdings η παγκόσμια αγορά καλωδίων αναμένεται να παρουσιάσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια με βασικές κινητήριες δυνάμεις την ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και της θέρμανσης, την ψηφιοποίηση και την ενίσχυση της αστικοποίησης και της κυκλικής οικονομίας.

Ο όμιλος προχωρά παράλληλα σε εξειδίκευση της παραγωγής καλωδίων επικεντρώνοντας το εργοστάσιο της Κορίνθου στις υποβρύχιες διασυνδέσεις, τη Θήβα στη μέση, υψηλή και υπερυψηλή τάση και το πρώην εργοστάσιο Πετζετάκι στον Ελαιώνα στη χαμηλή τάση και τον κτιριακό τομέα.

Σημειώνεται ότι το 2022 έκλεισε για την Cenergy Holdings με ανεκτέλεστες παραγγελίες ύψους 2 δισ. Ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τον ετήσιο κύκλο εργασιών.