Η εβδομαδιαία πτώση μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου «ψαλίδισε» τα κέρδη του Απριλίου στο Χρηματιστήριο

0
4

Με πτώση 2,36% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδ0μάδα που τελειώνει, μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 8,93%.

Η αγορά διόρθωσε, αποτυπώνοντας πλέον την επιστροφή της αγοράς στην εγχώρια προεκλογική πραγματικότητα, μετά και την χωρίς εκπλήξεις αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.

Όμως η οικονομική πρόοδος είναι ο λόγος που οι αγορές είναι ήρεμες, παρά την εκλογική αβεβαιότητα, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες.

Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά.

Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από την πορεία του προϋπολογισμού, που περιγράφουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερα θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται οι διεθνείς οίκοι. Νέα ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε η S&P στις ελληνικές τράπεζες και αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας που θα στηριχθεί στις χαμηλότερες προβλέψεις για πιστωτικές απώλειες και στα πρόσθετα οφέλη από τα υψηλότερα επιτόκια των δανείων.

Η Goldman Sachs αναμένει περαιτέρω βελτίωση στην κερδοφορία και τα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Βλέπει συνέχεια στην άνοδο των μετοχών τους, με την Alpha Bank να πρωταγωνιστεί με περιθώριο ανόδου 43% και τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν με 29%, 25% και 15% αντίστοιχα.

Όπως τονίζει η Goldman, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας στην ευρωζώνη, ενώ προβλέπει πως ο δείκτης NPE του κλάδου θα υποχωρήσει στο 5% φέτος και στο 3,5% το 2024.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.085,11 μονάδες, έναντι 1.111,33 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 2,36%, έκλεισε τον Απρίλιο με άνοδο 2,89%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 16,70%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 2,64 %, τον Απρίλιο κατέγραψε άνοδο 1,52%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει άνοδο 16,55%.

Ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε την εβδομάδα πτώση 0,31% τον Απρίλιο με άνοδο 5,34% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 15,07%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 5,20%, τον Απρίλιο σημείωσε κέρδη 4,60%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 24,09%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της εβδομάδος υποχώρησε σημαντικά και ανήλθε στα 299,049 εκατ. ευρώ , ενώ η μέση ημερήσια αξία διαμορφώθηκε στα 59,809 εκατ. ευρώ, από 99,594 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 1,19 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 75,467 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 9,6 δισ. ευρώ.