Η Γερμανία αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2023

0
3

Η γερμανική κυβέρνηση αύξησε την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη για φέτος στο 0,4% από 0,2% που προβλεπόταν προηγουμένως, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

«Μια σταδιακή ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά το επίμονα δύσκολο περιβάλλον», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι τρέχοντες οικονομικοί δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι παραγγελίες που ελήφθησαν και το επιχειρηματικό κλίμα υποδηλώνουν οικονομική ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους, αναφέρει η έκθεση.

Ανάκαμψη – έκπληξη για έκτο διαδοχικό μήνα στο επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

«Για το επόμενο έτος, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί σε εύρος», σχολίασε ο Χάμπεκ.

Για το 2024, η κυβέρνηση μείωσε ελαφρά την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 1,6% από το 1,8% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό προσαρμόστηκαν επίσης προς τα κάτω, με το ποσοστό τόσο για το 2023 όσο και για το 2024 να εκτιμάται πλέον κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο, στο 5,9% και στο 2,7%, αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,9% πέρυσι.

Παρά τα μέτρα κρατικής στήριξης και την αύξηση των εισοδημάτων, η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι αδύναμη λόγω των απωλειών στην αγοραστική δύναμη που σχετίζονται με τον πληθωρισμό,

Με τις νέες προβλέψεις, η κυβέρνηση είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από τα πέντε οικονομικά ιδρύματα που καταρτίζουν τις Κοινές Οικονομικές Προβλέψεις , οι οποίες προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη 0,3% για το 2023.