Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα σε Ευρώπη και Ελλάδα

0
3

Την πεποίθησή τους ότι το ευρωπαϊκό και δη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δε θα βιώσουν τις τραπεζικές καταρρεύσεις που γνώρισαν οι ΗΠΑ, εξέφρασαν οι Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της EUROBANK και Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη συζήτηση με θέμα «Ποιες είναι οι προκλήσεις για το ελληνικό και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα» του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου .

«Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ και με την Credit Suisse είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα» τόνισε ο Φ. Καραβίας, ενώ συνέχισε ότι «στην Ευρώπη έχουμε ισχυρό εποπτικό σύστημα ακόμα περισσότερο μετά την ίδρυση του Single Supervisory Mechanism (SSM), το σύστημά μας έχει τεσταριστεί και έχει επιτύχει στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερα δάνεια με μόχλευση σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες».

Επίσης ο Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι «στην Ελλάδα η ποιότητα των assets δεν έχει επηρεαστεί σε γενικές γραμμές, είναι πολύ μικρή η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε commercial real estate loans (CRELoans). Έχουμε όμως δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο (η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο) και τα παρακολουθούμε πολύ στενά.

Δεν έχουμε δει δείγματα ανησυχητικά και έχουμε λάβει δύο μέτρα που είναι πολύ θετικά, οι επιδοτήσεις για τους ευάλωτους και το οριζόντιο πλαφόν στα επιτόκια.»

Ο Φ. Καραβίας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα δε θα υπάρξει πιστωτικό κραχ (credit crunch), αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξει πιστωτική επέκταση, αλλά μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Επίσης ο Φ. Καραβίας προέβλεψε ότι το Μάιο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0.25% «Υπάρχει δυναμική στην ελληνική οικονομία – είχαμε υψηλή ανάπτυξη τα έτη 2022 και 2023 – άρα σε αυτό το πλαίσιο δε θα δούμε σημαντική πτώση στην πιστωτική επέκταση, αντίθετα περιμένουμε ισχυρή επέκταση κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα» τόνισε ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που επίσης τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει συνεχής έλεγχος και εποπτεία στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών.

«Στην Ευρώπη οι κανόνες είναι ήδη αυστηροί και γίνονται πιο αυστηροί» τόνισε ο Π. Μυλωνάς.

Την εν λόγω συζήτηση, συντόνισε ο επικεφαλής των Financial Times στις ΗΠΑ, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ήταν ευχάριστο που ήρθα στην Ελλάδα για τα καλά νέα του τραπεζικού συστήματος από τις ΗΠΑ, όπου κυριαρχούν τα κακά νέα για τις τράπεζες».