Λασκαρίδης: Πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ναυτικών

Τον προβληματισμό του για την έλλειψη ναυτικών, ένα κοινωνικό φαινόμενο που συναντάται σε πολλές χώρες εξέφρασε, μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος των Lavinia Corpοration και Laskaridis Shipping Company Ltd, Πάνος Λασκαρίδης.

«Φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε μακροπρόθεσμα αυτή την πορεία και θα πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα» υπογράμμισε ο ίδιος εκτιμώντας ότι η έλλειψη ναυτικών οδηγεί μαθηματικά το ελληνικό νηολόγιο σε ραγδαία μείωση.

Αναφορικά με την αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείω,ν ο κ.Λασκαρίδης κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να φέρουν τα πλοία τους. 

Μιλώντας για τον ελληνικό εφοπλισμό είπε ότι για πολλά χρόνια οι διεθνείς συνθήκες ήταν τέτοιες που το φως της δημοσιότητας δεν έπεφτε σε αυτή αλλά τα πράγματα όμως άλλαξαν. Όπως είπε οι Έλληνες ήταν παραδοσιακά πολλοί δυνατοί στα τεχνικά και επιχειρησιακά θέματα, όχι όμως στα γεωστρατηγικά και τακτικά θέματα της ναυτιλίας. 

«Πρέπει να βγούμε μπροστά ευθαρσώς με τις δικές μας προτάσεις, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί, όμως, να καλυφθεί άμεσα το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Είναι πολύ σημαντικό να το πετύχουμε» είπε ο κ. Λασκαρίδης.

Αναλύοντας τους παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ο διευθύνων σύμβουλος των Lavinia Corpοration και Laskaridis Shipping Company Ltd, χαρακτήρισε ως μεγάλο εμπόδιο τη διάσταση μεταξύ διεθνών και περιφερειακών κανονισμών, με τους τελευταίους να επικρατούν σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργώντας προβλήματα στη ναυτιλία. «Εμείς είμαστε υπέρ των διεθνών ρυθμίσεων με χέρια και πόδια» είπε με νόημα, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη ζητάει πιο γρήγορες ρυθμίσεις, η ναυτιλία όμως δεν έχει την πολιτική δύναμη άλλων κλάδων.