Με αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου απαντά η Ρωσία στις κυρώσεις

0
4

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας εφέτος αναμένεται να φθάσει τους 480 εκατομμύρια τόνους, η περίπου τα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κυβερνητική πηγή που γνωρίζει τα δεδομένα.

Ο αριθμός αυτός, από τον οποίο εξαιρούνται τα συμπυκνώματα φυσικού αερίου, συμβαδίζει με την δέσμευση της Ρωσίας να περιορίσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως φθάνοντας την στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια από τον Μάρτιο έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters και της πηγής.

«Εάν κάνεις υπολογισμούς για όλο τον χρόνο, η παραγωγή θα είναι 480 εκατομμύρια τόνοι» δήλωσε η κυβερνητική πηγή στο Reuters τηρώντας την ανωνυμία της λόγω της ευαίσθητης φύσης τέτοιου είδους στοιχείων.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Πετρέλαιο και συμπυκνώματα

Το 2022 η παραγωγή αναμεμειγμένου πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου στην Ρωσία αυξήθηκε κατά 535 εκατομμύρια τόνους (10,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως). Τα συμπυκνώματα εξαιρούνται από τις ποσοστώσεις παραγωγής που χρησιμοποιεί η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ για την Ρωσία.

Αυτού του είδους η παραγωγή μπορεί να φτάσει εφέτος τα περίπου 520 εκατομμύρια τόνους (10,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως), σύμφωνα με την πηγή, συνυπολογίζοντας περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συμπυκνωμένου αερίου.

Αυτό ο αριθμός είναι σημαντικά πιο υψηλός από τις επίσημες προβλέψεις που αναμένει η Ρωσία για το 2023 παραγωγής πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 490 εκατομμυρίων και 500 εκατομμυρίων τόνων (9,8-10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως).

« Η ζήτηση ρωσικού πετρελαίου έχει ευρέως σταθεροποιηθεί μετά το αρχικό σοκ που προκλήθηκε στην αρχή του πολέμου» αναφέρουν αναλυτές της J.P. Morgan σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα. «Πιστεύουμε ότι η ζήτηση επιστρέφει στα προ του πολέμου επίπεδα».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική παραγωγή (αργό και συμπυκνώματα) έφθασε τον Μάρτιο τα 10,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Περικοπές για στήριξη των τιμών

Η παραγωγή πετρελαίου στην Ρωσία έπεσε τον Απρίλιο μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, έκτοτε η Ρωσία άρχισε να πωλεί επιτυχώς το πετρέλαιο της στην Κίνα και την Ινδία.

Επιπλέον για να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου, το οποίο είναι ο αιμοδότης της ρωσικής οικονομίας, η Μόσχα αποφάσισε να περικόψει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά την Σαουδική Αραβία, έχει σταματήσει ή καθυστερεί να δώσει στην δημοσιότητα ορισμένα βασικά στοιχεία του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την παραγωγή και τις εξαγωγές.

«Η έλλειψη διαφανών επίσημων στοιχείων από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο καθιστά όλο και πιο δύσκολη την παρακολούθηση της παγκόσμιας προσφοράς και την ανάλυση των αγορών» αναφέρουν οι αναλυτές της J.P. Morgan στην έρευνα τους.