Νέα απεργία των διανομέων της Wolt το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

0
2

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι διανομείς της Wolt το Σάββατο 29 Απριλίου, την Κυριακή 30 Απρίλη και τη Δευτέρα 1η Μαΐου. Ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και απαιτούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, οι διανομείς θα πραγματοποιήσουν κοινή μοτοπορεία την Πρωτομαγιά με τους συναδέλφους τους από την eFood. Η απόφαση λήφθηκε στη Γενική Συνέλευση που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στις 6 Απριλίου. Oι διανομείς της Wolt έκαναν ξανά απεργία για 5 μέρες στις αρχές του μήνα.

Οι διανομείς στη «Wolt» απασχολούνται με το καθεστώς του «συνεργάτη», καθώς η εταιρεία αξιοποιεί το λεγόμενο freelancing.

Η εργασιακή αυτή σχέση δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν και τι αποδοχές θα έχουν, μένουν «ξεκρέμαστοι» όταν αρρωσταίνουν ή όταν έχουν κάποιο «ατύχημα» εν ώρα εργασίας. Τώρα, η εταιρεία προχωρά στη μείωση της αμοιβής ανά παραγγελία, σε μια περίοδο μάλιστα που το εισόδημα των διανομέων δέχεται μεγάλο πλήγμα από την ακρίβεια στα καύσιμα.

Οι εργαζόμενοι της Wolt, διεκδικούν:

– Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.
 
–Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.
 
–Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος – μπουφάν μοτοσυκλέτας- εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.