Παγώνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για τους… συνεπείς

0
4

Με ένα οριζόντιο μέτρο στήριξης όσων αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου απαντούν οι τράπεζες στην υπερβολική επιβάρυνση των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιό προβλέπει τα πάγωμα των επιτοκίων βάσης στα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη Μαρτίου.

Πρόκειται για το euribor 1 μηνός, 3 μηνών και για το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στη χώρα μας.

Ουσιαστικά τα επιτόκια τα δάνεια μετατρέπονται σε σταθερά, με πλαφόν το ύψος των επιτοκίων αναφοράς κατά την ημερομηνία που θα επιλεγεί, πλέον του περιθωρίου (spread) που προβλέπεται σε κάθε σύμβαση.

Το πρόγραμμα ανταμοιβής, εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από τις εποπτικές αρχές, θα έχει διάρκεια 12 μήνες και θα αφορά αποκλειστικά τους ενήμερους δανειολήπτες.

Με βάση το σχεδιασμό, το σχετικό κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τις τράπεζες, λειτουργώντας ως μία μορφή επιβράβευσης προς τους συνεπείς πελάτες τους.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του περασμένου μήνα το euribor 1 μήνα διαμορφωνόταν σε 2,92%, το euribor 3 μηνών σε 3,038% και το επιτόκιο της ΕΚΤ σε 3,50%.

Η δράση αυτή θα τρέξει ανεξάρτητα από το πρόγραμμα επιδότησης του 50% της επιβάρυνσης από την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022, που αφορά όσους πληρούν τα διευρυμένα πλέον κριτήρια επιλεξιμότητας.