Πτώση στις διεθνές τιμές του πετρελαίου

Νέα μεγάλη υποχώρηση σημείωσε χθες Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου Brent στις διεθνείς αγορές, με το βαρέλι να κλείνει στα 77,8 δολάρια και πλέον όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε έναν νέο καθοδικό κύκλο που ενισχύεται και από την ενίσχυση του ευρώ.

Αποκλιμάκωση των τιμών παρατηρείται και στις λιανικές τιμές. Από χθές στην Αττική, η τιμή της βενζίνης σε πολλά πρατήρια πωλείται κάτω από το όριο του 1,8 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα στοιχεία της Τρίτης από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της βενζίνης σε όλη την χώρα ήταν στα 1,908 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,948 ευρώ το λίτρο την Μ. Παρασκευή, υποχώρηση δηλαδή 4 λεπτά το λίτρο. Για το diesel κίνησης η μέση τιμή είναι στο 1,624 ευρώ το λίτρο από 1,656 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 3 λεπτά λιγότερο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2023, τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα βαίνουν μειούμενα, τόσο σε σχέση με τον στόχο, όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα.

Συγκεκριμένα:

1. Το πρώτο 3μηνο του 2023, τα έσοδα από τον ΕΦΚ ήταν 904 εκατ. έναντι στόχου για έσοδα 984 εκατ. Πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα ήταν στα 959 εκατ.

2. Η μεγαλύτερη υστέρηση παρατηρήθηκε τον Ιανουαρίου και η μικρότερη τον περασμένο μήνα, τον Απρίλιο.

3. Όλους τους μήνες του 2023 η κατανάλωση είναι μικρότερη από τους αντίστοιχους μήνες του 2022.

4. Επίσης να σημειωθεί ότι μειωμένα είναι τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή, απόρροια της μειωμένης κατανάλωσης.

Τέλος συνεχίστηκε η πτώση τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στην χονδρική τιμή του ρεύματος. Η τιμή για το αέριο έκλεισε και χθες κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ κάτω από τα 100 ευρώ έκλεισε και η χονδρική τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα.