Ρωσία και Σαουηδική Αραβία εκτοξεύουν την τιμή των καυσιμών

0
4

Σημαντικές αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων θα δουν στα πρατήρια οι οδηγοί τις επόμενες ημέρες καθώς η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα δύο ευρώ.

Η προχθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου, είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν χθες οι τιμές του Brent στα επίπεδα των 85 δολαρίων το βαρέλι.

Στο μεταξύ η κρίση φαίνεται να έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού η πάλαι ποτέ στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να τραβά το σχοινί και κινείται σε αγαστή συνεργασία το κομμάτι τουλάχιστον με την Ρωσία, κάτι που μαρτυρά η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Πάνω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή για την βενζίνη διαμορφώνεται στο 1,916 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή για το diesel κίνησης διαμορφώνεται στα 1,655 ευρώ το λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1,173 ευρώ το λίτρο.

Για την Αττική η μέση τιμή για την βενζίνη διαμορφώνεται σε 1,888 ευρώ ανά λίτρο, για το diesel κίνησης είναι στα 1,618 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,167 ευρώ το λίτρο. Σε μέσα επίπεδα πάνω από τα 2 ευρώ η βενζίνη βρίσκεται σε Ευρυτανία, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα.

Η εικόνα αυτή όπως είναι φυσικό τις επόμενες ημέρες θα αλλάζει δραματικά και πλέον η αύξηση της κατανάλωσης, λόγω του Πάσχα θα συνοδευτεί με τιμές πάνω από τα 2 ευρώ για την βενζίνη.

Την ίδια στιγμή οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις σε διεθνές επίπεδο δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι κάνουν λόγο για τιμές πάνω από τα 100 δολάρια βαρέλι και, μάλιστα, σύντομα, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι εφόσον εδραιωθεί η εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πιθανή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία τότε, καμία μείωση της παραγωγής δεν πρόκειται να κρατήσει ψηλά τις τιμές.