Στα ύψη οι αποδόσεις των Ευρωομολόγων

0
3

Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης , καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών τίτλων υποχώρησαν στα μέσα Μαρτίου καθώς η Silicon Valley Bank κατέρρευσε και η UBS ανέλαβε την Credit Suisse, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αγοράσουν ασφαλή ομόλογα και να μειώσουν τις προσδοκίες τους για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, οι αποδόσεις – που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές – έχουν πλέον ανακτήσει τα επίπεδα που είχαν στα μέσα Μαρτίου, καθώς η τραπεζική αναταραχή έχει ηρεμήσει και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καταστήσει σαφές ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε στο 2,5%, το υψηλότερο από τις 15 Μαρτίου.  Η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας σκαρφάλωσε στο 4,346%, το υψηλότερο από τις 10 Μαρτίου, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,41%.

Οι επενδυτές μετρούν επίσης τον πιθανό αντίκτυπο της ισχυρότερης από την αναμενόμενη κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, η οποία διαμορφώθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο

Ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην SEB, δήλωσε ότι τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ώθησαν τις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων. Οι κινήσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν την Ευρώπη, δεδομένης της ισχύος της αμερικανικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 «Τα μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες ήταν πολύ επιθετικά τον τελευταίο καιρό, προφανώς από τη Fed ειδικά στα τέλη της περασμένης εβδομάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι στιγμής «δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο» και ότι χρειάζονται περισσότερα.
Ο Hiljanen πρόσθεσε: «Όταν πρόκειται για την ΕΚΤ, είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Υπήρξε ένας πυρήνας γερακιών – πολύ ηχηρός τις τελευταίες εβδομάδες».

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, μίλησε ρητώς για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο, αν και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ζητήσει μεγαλύτερη προσοχή. Τα επιτόκια ανέρχονται επί του παρόντος στο 3%, αυξημένα κατά 350 μ.β. από τον Ιούλιο του 2022.