Τελικά η τραπεζική κρίση ήταν… απλή αναταραχή λέει ο CEO της Bank of America

0
3

Η πρόσφατη αναταραχή που έπληξε τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ δεν ανέβηκε στο επίπεδο της κρίσης και η ασφάλιση καταθέσεων έκανε καλή δουλειά για την προστασία των πελατών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Μπράιαν Μόινιχαν.

«Η κρίση είναι πολύ ισχυρή λέξη και λέξεις όπως αυτή χρησιμοποιούνται πολύ», αν και υπήρξε «αρκετή αναστάτωση για μερικές εβδομάδες», είπε ο Μόινιχαν την Πέμπτη στο Sell-Side Leaders Forum του Bloomberg στη Νέα Υόρκη.

Η ασφάλιση καταθέσεων «λειτούργησε αρκετά καλά. Ο κλάδος πληρώνει για τα ασφάλιστρα κατάθεσης. Ασφαλιζόμαστε. Η κυβέρνηση παραμένει ο ενδιάμεσος», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Bank of America ήταν μεταξύ των 11 τραπεζικών ιδρυμάτων που προσφέρθηκαν να στηρίξουν την προβληματική First Republic Bank με συνδυασμένη έγχυση καταθέσεων 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς είχε προκληθεί πανικός μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα με έδρα τη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας συνεισέφερε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια.

Τα βήματα που έγιναν ήταν «για την παροχή ρευστότητας, γιατί ήταν ζήτημα ρευστότητας», είπε ο Μόινιχαν.

Τα σχόλια του Μόνιχαν έρχονται μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Bank of America νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την εταιρεία να αποκομίζει οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων και την αστάθεια της αγοράς που τροφοδότησε τις πωλήσεις και τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος. Τα έσοδα από σταθερό εισόδημα, συναλλαγές νομισμάτων και εμπορευμάτων αυξήθηκαν απροσδόκητα σχεδόν 30% στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο σε μια δεκαετία.

Οι καταθέσεις της τράπεζας μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, καθώς οι πελάτες συσσωρεύτηκαν στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο ακόμη τραπεζών τον Μάρτιο.

Η τράπεζα είχε 1,91 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στα τέλη Μαρτίου, μειωμένες κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2022, καθώς η εισροή πελατών που αναζητούσαν ασφάλεια αντιστάθμισε τις εκροές από τον πληθωρισμό και πελάτες που αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις υψηλότερης απόδοσης.
Η αλλαγή της διαδικασίας ασφάλισης καταθέσεων της κυβέρνησης «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά μόνο επειδή υπάρχει από τη δεκαετία του ’30», κατέληξε ο Μόινιχαν, «και λειτούργησε αρκετά καλά».