Το ΜέΡΑ25 για το πάγωμα των επιτοκίων

Σε παρέμβασή του για το πάγωμα των επιτοκίων, το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 ζητάει, με ανακοίνωσή του, «να σκεφτούμε την εξής εικόνα: ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, γονυπετής, ικέτης μπροστά στα ΔΣ των Τραπεζών, παρακαλά να του κάνουν προεκλογικά τη χάρη να μειώσουν ελαφρώς την κερδοφορία τους. Το αποτέλεσμα της ικεσίας; Δωδεκάμηνο πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο των ενήμερων οφειλετών».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει, «θα αναρωτιόταν κάποια/ος: ”Μα καλά, δεν είναι ούτως ή άλλως προς το συμφέρον των τραπεζών να παγώσουν τα κυμαινόμενα επιτόκια στους ενήμερους δανειολήπτες, ώστε να μην καταστούν κόκκινοι”; Εύλογη σκέψη μεν, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψιν η αγορά πώλησης δανείων στα funds δε.

Ο κ. Σταϊκούρας τώρα, όπως και ο προκάτοχός του στο ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτος, έχουν θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο ασυδοσίας των τραπεζών, όπου όλα λειτουργούν υπέρ τους. Εξ ου και ο υπουργός πάει ως ικέτης, εξ ου και το πάγωμα είναι προσωρινό».

Εμείς, μπροστά στους υπουργούς ικέτες, που παρακαλούν τις τράπεζες για να γίνει το αυτονόητο, να προστατευτούν δηλαδή οι δανειολήπτες με κυμαινόμενα επιτόκια, επαναλαμβάνουμε: Ήρθε η ώρα να ανατινάξουμε το τραπεζικό σύστημα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.