Το Σαββατοκύριακο τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

0
3

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αναρτηθούν από την ΑΑΔΕ τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023, τα οποία αφορούν σε περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως και πέρσι η καταβολή του φόρου που προκύπτει για κάθε ιδιοκτήτη θα πραγματοποιηθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου  του 2024.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, αντίθετα με ότι ισχύει στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος, δεν υπάρχει έκπτωση του 3% σε περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του.  

Εκτός από τις 10 μηνιαίες δόσεις ή την εφάπαξ εξόφληση, για όσους επιθυμούν  υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε 12 δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας ή σε 24 δόσεις εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει να εντάξει την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.

Η  συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι εφόσον δεν έχουν υπάρξει μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες  ισχύει έκπτωση στο φόρο ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Αναλυτικότερα, έκπτωση 30% για ακίνητη περιουσία έως 100.000ευρώ, έκπτωση 25% για ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ, έκπτωση 20% για ακίνητη περιουσία έως 250.000 ευρώ, έκπτωση 15% για ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ και έκπτωση 10% για ακίνητη περιουσία έως 400.000 ευρώ.

Φυσικά ισχύει η απαλλαγή από το φόρο για όσους έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα ή έχουν αναπηρία άνω του 80% με την προϋπόθεση ότι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για το σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος. Επίσης η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων  του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Επιπλέον ισχύει έκπτωση 50% για φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για το σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ ενημέρωσε ότι οι επιστροφές φόρου που θα διενεργηθούν σήμερα, θα αφορούν φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως την Τετάρτη 26 Απριλίου. Επιστροφές από δηλώσεις που υποβάλλονται από Πέμπτη 27 Απριλίου και έπειτα θα συμψηφίζονται με οφειλές ΕΝΦΙΑ, εφόσον βεβαίως υπάρχουν.

Επομένως για να αποφύγει κάποιος τον συμψηφισμό είτε θα έπρεπε να έχει υποβάλει ήδη την φορολογική του δήλωση, είτε θα πρέπει να περιμένει την έκδοση του εκκαθαριστικού του, να εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια να υποβάλει την φορολογική του δήλωση.

Τέλος τα προσδοκώμενα έσοδα για το Κράτος, από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να φθάσουν τα 2,25 δισ. ευρώ.