Βιοτεχνία: «Πονοκέφαλος» η ενέργεια, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές

0
3

Ικανοποιημένο με την κατάσταση της επιχείρησής του δηλώνει το 76% των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης και παρά τη δυσκολία που εκφράζουν στο σύνολό τους για την πληρωμή τιμολογίων ενέργειας, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Αυτά προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο (Μαρτίου-Απριλίου 2023), που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 355 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το πώς «βλέπουν» την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 55% των βιοτεχνών δηλώνει ικανοποιητική, το 21% καλή και το 24% κακή, ενώ σε ό,τι αφορά το επόμενο εξάμηνο, το 53% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή, το 28% ότι θα είναι καλύτερη, ενώ το 19% χειρότερη.

Αναφορικά με τον τζίρο της επιχειρήσεις τους, το 39% των ερωτηθέντων τονίζει ότι αυτός μειώθηκε, το 38% πως παρέμεινε ίδιος ενώ το 23% μίλησε για αύξησή του.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της απασχόλησης, με το 75% των συμμετεχόντων στην έρευνα να απαντά ότι στο επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης του, το 15% θα προχωρήσει σε προσλήψεις και το 10% σε απολύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας παρέμεινε θετικός για δεύτερο κατά σειρά δίμηνο το διάστημα Μαρτίου -Απριλίου 2023 και διαμορφώθηκε στο 2,9%, έναντι του 2% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -11,9%.

Από τη διεξαγωγή της έρευνας προκύπτει επίσης, πως «μόλις δύο στους δέκα επιχειρηματίες απαντούν πως η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά, έχει θετική επίπτωση στο τζίρο τους, ενώ οκτώ στους δέκα λένε πως δεν επηρέασαν τα έσοδα τους». Παράλληλα, το 56% των ερωτηθέντων βιοτεχνών τάχθηκε υπέρ της συνέχισης χρήσης της ψηφιακής κάρτας, ενώ το 44% κατά.

   Στην ερώτηση «ποιο από τα παρακάτω σας δυσκολεύουν στην επιχειρηματική σας καθημερινότητα;» το 23,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει οι λογαριασμοί της ενέργειας, το 22,8% η πληρωμή φόρων, το 22% η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, το 10,6% η πληρωμή των δανείων, το 9,8% οι προμηθευτές και το 6,5% η καταβολή του ενοικίου. Το 4,7% σημειώνει ότι «δεν το δυσκολεύει τίποτε από τα παραπάνω».