Βουλγαρία: Σχεδόν 1,7 εκατ. κρατήσεις για τη χειμερινή τουριστική περίοδο

0
3

Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια κρατήσεις έχουν γίνει για τη χειμερινή τουριστική περίοδο 2022-2023 στη Βουλγαρία, μια αύξηση κατά 24% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Ιλίν Ντιμιτρόφ μιλώντας στην Εθνική Τηλεόραση το πρωί της Πέμπτης.

Η Βουλγαρία έχει αναδειχθεί ως προορισμός χειμερινών διακοπών κυρίως στις γειτονικές χώρες, καθώς και στη Βρετανία και το Ισραήλ.

Περισσότεροι Βούλγαροι (+9%) επέλεξαν να κάνουν χειμερινές διακοπές στη χώρα τους, ενώ αυξημένος κατά 6% ήταν ο αριθμός των ξένων τουριστών σε σύγκριση με το 2019. "Επιτέλους συνειδητοποιήσαμε ότι τα θέρετρα και τα ιαματικά λουτρά όλο τον χρόνο προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία", υπογράμμισε ο υπουργός.

Το υπουργείο του σκοπεύει να καθιερώσει έναν διαγωνισμό για 28 σχολεία δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, δίνοντας τη δυνατότητα στη βουλγαρική βιομηχανία φιλοξενίας να προσελκύσει τους αποφοίτους των σχολείων αυτών. "Τώρα εκπαιδεύουμε περισσότερους μάγειρες παρά επαγγελματίες πληροφορικής, αλλά τείνουν να χάνονται κάπου στην αλυσίδα", πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ. Διευκρίνισε ότι ο κλάδος υποστελεχώνεται από 35.000 έως 40.000 άτομα και ότι περισσότεροι από 20.000 αλλοδαποί προσλαμβάνονται στον κλάδο.

"Εκτός από την προώθηση της Βουλγαρίας, έχουμε καθήκον να βελτιώσουμε την ποιότητα", υποστήριξε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός χρειάζεται rebranding και νέα στρατηγική. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Οι 4,8 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένονται στη χώρα το καλοκαίρι του 2023 είναι 5 με 7% περισσότεροι σε σύγκριση με το 2019. "Μόνο μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία μπορεί να αναστρέψει αυτή την τάση", σχολίασε ο Ντιμιτρόφ. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Βουλγαρία τοποθετεί τουριστικό ακόλουθο στην Πολωνία και σχεδιάζει να στείλει τουριστικούς ακολούθους και σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, BTA