Απεργία στην HSBC σήμερα και την Δευτέρα

«Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα, απεργούμε στις 05/05/2023 και 08/05/2023 προκειμένου να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια της Διοίκησης για καταστρατήγηση του νόμου και φαλκίδευση των εργασιακών μας δικαιωμάτων προκειμένου να απαλλαγεί η HSBC από τις υποχρεώσεις της ως εργοδότριας και να επιτύχει μία φθηνή έξοδο της από την Ελλάδα μετά από 45 χρόνια κερδοφόρας παρουσίας.

Είναι πρωτοφανές μια Τράπεζα της εμβέλειας της HSBC να επιλέγει να φύγει «από την πίσω πόρτα» και μάλιστα πουλώντας απογυμνωμένο από τα πιο σημαντικά του assets το ελληνικό υποκατάστημα της, όχι μόνο χωρίς να λάβει καμία πρόνοια για το εργασιακό μέλλον των υπάλληλων της που έχτισαν και στήριξαν διαχρονικά την κερδοφόρα παρουσία της στην Ελλάδα, αλλά και επιφυλάσσοντας τους δυσμενή και άνιση μεταχείριση σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις συνάδελφοι μας του εξωτερικού που εργάζονταν σε άλλες χώρες του Ομίλου της HSBC» αναφέρει το δελτίου Τύπου του Συλλόγου Υπαλλήλων της HSBC Ελλάδος όσον αφορά την προκήρυξη 48ωρης απεργίας.

Επίσης τονίζει ότι: «Καθώς η HSBC είναι η μόνη ξένη Τράπεζα που επέλεξε να αποχωρήσει από την Ελλάδα κατ’ αυτόν τον τρόπο μας ανησυχούν και προβληματίζουν ιδιαίτερα οι παραπάνω εξελίξεις και μετά από μεγάλη περίσκεψη καταλήξαμε στην απόφαση να προσφύγουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι που άλλωστε εγκρίθηκε ανεπιφύλακτα από το 97% του συνολικού αριθμού των μελών του Συλλόγου μας.

H απεργία είναι θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα και καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή και παρουσία, διευκρινίζοντας ότι ο νόμος καλύπτει πλήρως και τη συμμετοχή αυτών που δεν είναι μέλη του Συλλόγου μας, στους οποίους επίσης απευθύνουμε αγωνιστική πρόσκληση συμμετοχής. Επίσης συμμετέχουμε όλοι στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την 05/05/2023 και 08/05/2023 στις 9:30 π.μ. στο κτήριο και το αίθριο της Μεσογείων 109-111».

Επισημαίνουν ότι:

«Η απεργία αφορά όλο το δίκτυο και υπηρεσίες της Τράπεζας και μόνο τα καταστήματα της Βουκουρεστίου στην Αθήνα και της Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετούν αποκλειστικά επείγουσες συναλλαγές κατόπιν ραντεβού. Ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη από τους πελάτες μας και το συναλλακτικό κοινό για τυχόν ταλαιπωρία που θα υποστούν, ελπίζοντας στην κατανόηση τους καθώς οι κινητοποιήσεις μας είναι απολύτως αναγκαίες και ύστατο μέσο για τη διαφύλαξη θεμελιωδών δικαιωμάτων μας».